SARANAPUOLELTA VAIKEAA

Keski-Pohjanmaan suuntautuminen on edelleen avoinna. Mutta yhä selvempää on, kuten Keparin toimittaja Arto Hietalahti tämän päivän ansiokkaassa  kolumnissaan -Surkeasti kävi- kirjoittaa, että pohjoiseen vääntäjät ovat jo selkeän imagotappion kärsineet.

Maakuntamme nokkamiehet ovat yrittäneet väen väkisin siirtää meitä Oulun alamaisiksi. Tältä se vähänkin asioita kyseenalaistavista on näyttänyt. Eivät ne Oulun eteläisen johtomiesten lausunnot kovin mairittelevia ole olleet. Esimerkiksi Ylivieskan kaupunginjohtaja Asko Ojamäki sanoo melko suoraan, että pitäkää se kaksikielisyytenne ja antaa ymmärtää, että älkää sotkeko ympyröitämme.

Tiettävästi Oulun läänin hallituksessa (pian entisessä) yksi ainoa osastopäällikkötasoinen henkilö on taputtanut näille meidän pyrkimyksille ja hän on Kokkolasta lähtöisin. Samanlaista viestiä tulee virkamiestemme Ouluun suuntautuneilta virkakäynneiltä. Palvelu on ollut ynseätä. Tämä on ymmärrettävää. Eivät he siellä Oulun horisontissa halua tämän sortin vaikeuksia.

Oma käsitykseni on, että vaikka me jotenkin saranapuolelta onnistuisimme valtion hallintoasioissa livahtaen suuntautumaan Ouluun, niin se ei ole pysyvä ratkaisu. Heti kun keskustan ote kirpoaa, niin asiantila korjataan.

Kokkola on ollut koko olemassa olonsa ajan aidosti kaksikielinen ja sellaisena se toivottavasti tulee pysymään.

Jag heter Tapani. Va heter du?

2 kommenttia artikkeliin ”SARANAPUOLELTA VAIKEAA”

  1. Ei Vaasankaan virkailijoista etenkään TE-keskuksen osalta ole mitään hyvää kuulunut. Ympäristökeskus siirtää toimintonsa Seinäjoelle ja Vaasaan, mikä nyt ei sinänsä yllätys ollutkaan. Eteläisessä jaossa Kokkolaan jäänee sen tason toimisto jossa jaellaan vain lomakkeita ruotsiksi ja suomeksi. Tarkempia ohjeita saa käydä hakemassa Seinäjoen tai Vaasan toimistoista joten pientä yrittäjää taas koetellaan yhden hakemuksen kanssa.

    Ja mitä kieleen tulee niin tässä maassa saa puhua niin montaa kieltö kuin haluaa. Kokkolan kaksikielisyyttä ei voida valtion toimesta tappaa vaan se on kiinni ihmisitä jotka kahta kieltä puhuvat.

    Men hej Tapani. Jag heter Pentti, jag hoppas at du starta Jag kan också prata om Svenska, men jag kan också prata finska eller engelska. Det är inte problemet på mig. Men jag hoppas at det är inte problemet till dig eller hur ? Du måste väljä din mådersmol i Svenska om du vill ha alla stats service i Svenska i Karleby. Jag har också en frågan om du, hur många gånger har du handlat med TE-centralen förra året ?

  2. Hyvä Tapani, pidä lippu korkealla avoimuuden ja suvaitsevaisuuden puolesta. Kuten muuan itseäni viisaampi on joskus todennut, että poliittisen epärehellisyyden perusmittayksikkö on pohjoispohjalainen kepulainen. Ja heidän pillin mukaan Altti, Kauko etc. haluavat tanssia.

Kommentointi on suljettu.