Suomi-Venäjä seuran Kokkolan osaston 70-vuotisjuhla

Kokkolan kaupungintalo

Lauantaina 17.12.2016 klo 15

Kaupungin tervehdys

Arvoisa Suomi-Venäjä seuran puheenjohtaja, hyvät kutsuvieraat, järjestöaktiivit sekä

hyvät naiset ja miehet

Minulla on mieluisa ja arvokas tehtävä tuoda Kokkolan kaupungin tervehdys tähän Suomi -Venäjä seuran Kokkolan 70-vuotisjuhlaan. Tulin juhlaan mielelläni. Olen Suomi-Venäjä seuran jäsen.

Olen matkustanut Venäjällä moneen otteeseen. Kymmenen vuotta sitten menin viiden miehen ryhmässä Moskovasta Pekingiin junalla, sieltä edelleen Vladivostokiin ja Irkutskiin. Se reissu avasi silmät ja Venäjän suuruus selkeni todella. Meitä kohdeltiin tällä pitkällä matkalla hyvin. Jopa yksi kavereista löysi sieltä vaimon. Reissu oli kaikin puolin ikimuistettava.

Lemetin motissa Kannaksella talvisodassa haavoittunut edesmennyt isäni ei jättänyt minulle perinnöksi kaunaa eikä vihan tunteita naapuriamme kohtaan. Hän totesi että sota oli heidän sukupolvensa kohtalo niin heille kuin meille.

Kokkolalaisena tulee mieleen täällä kaikkien tuntema Vladimir ”Vova” Froloff. Hän teki täällä yhdessä puolisonsa Veran kanssa uskomattoman laajan elämäntyön. Liiketoimiensa ohella hän osallistui monipuolisesti paikkakunnan kulttuurielämään ja oli uupumaton venäjän kielen tulkki kaupunkimme lukemattomissa tilaisuuksissa. Froloffille on menossa patsashanke kaupunginkirjaston patioon Isonkadun varteen. Se on ansaittu kunnianosoitus kaupungin edesmenneelle kulttuuripersoonalle.

EU:n ja Venäjän välillä on tällä hetkellä jännitteitä ja ne heijastuvat Suomeenkin. Se ei kuitenkaan muuta sitä totuutta, että Venäjä on ja tulee olemaan Suomen naapurimaa ja merkittävä yhteistyökumppani. Tämän takia Suomen on tärkeätä säilyttää vuosien kuluessa hyväksi muodostunut kahden välinen yhteistyö. Nyt tarvitaan enemmän ystävyyttä ja vähemmän epäluuloa. Avoimen yhteistyön lisäämisessä kansalaisjärjestöillä on tärkeä tehtävä.

Toivottavasti Venäjän ja EU:n suhteet normalisoituvat ja talouspakotteista voitaisiin luopua mahdollisimman pian. Se olisi kaikkien etu. Tosiasiahan on, että Suomi on näistä pakotteista eniten kärsinyt.

Kulttuurivaihdon edistämisessä Suomi-Venäjä seuroilla on ollut myös keskeinen tehtävä. Monipuolinen kulttuurin vaihto on rikastuttanut kumpaakin maata. Venäjältä on vieraillut maassamme ja myös Kokkolassa tasokkaita taiteilija- ja esiintyjäryhmiä sekä täällä on saatu nauttia korkealaatuisesta taiteesta.

Kokkolalla ei ole varsinaista ystävyyskuntatoimintaa Venäjällä. Mutta meillä on ystävyyssopimus Kostamuksen kaupungin kanssa.

Kiitän Suomi-Venäjä seuran Kokkolan osastoa ja sen järjestöaktiiveja arvokkaasta työstä maittemme hyväksi ja toivotan menestystä tuleville vuosille ja vuosikymmenille.

Kokkolan kaupungin ja omasta puolestani toivotan teille kaikille Hyvää Joulun aikaa ja menestystä pian alkavalle Uudelle Vuodelle.

Tapani Hankaniemi

2 kommenttia artikkeliin ”Suomi-Venäjä seuran Kokkolan osaston 70-vuotisjuhla”

  1. EU:n Venäjän vastaiset talouspakotteet laitettiin voimaan sen jälkeen kun Venäjä valtasi ja liitti Krimin niemimaan omiin alueisiinsa Ukrainalta. Venäjä ei ole palauttanut Krimiä Ukrainalle, joten miksi talouspakotteista pitäisi luopua, siksikö että Suomi kärsii niistä?

Kommentointi on suljettu.