SUOMALAINEN HÖLMÖLÄISTARINA

Tämä tapahtui Suomessa. Tuskinpa missään muualla tällaista voisi tapahtua. Valio on tehnyt hyvää ja pitkäjännitteistä työtä suomalaisten maidontuottajien ja kuluttajien parhaaksi. Se on tuotekehittänyt menestyksellä tuotteitaan ja saavuttanut vakaan aseman suomalaisten menestysyritysten rinnalla.

Nyt Valion taivaalle on noussut kilpailuviranomaisten aloitteesta tummia pilviä.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) on pitänyt voimassa markkinaoikeuden Valiolle asettaman 70 miljoonan euron seuraamusmaksun määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä.

KHO:n päätöksen mukaan Valio käytti markkina-asemaansa väärin vuosina 2010 – 2012 ja myi perusmaitoja liian halvalla.

Valion kilpailijat saavat päätöksen myötä mahdollisuuden hakea Valiolta vahingonkorvauksia. Ne tulevat olemaan kaikesta päätellen niin mittavia että ne horjuttavat jo nyt vaikeuksissa olevaa suomalaista maidontuotantoa.

Maitosota juontaa juurensa Arlan tuloon Suomen markkinoille viime vuosikymmenen lopulla. Vuonna 2009 Arla Ingman alkoi tuoda ruotsalaista maitoa Suomeen ja vuonna 2010 muun muassa kolme isoa S-ryhmän alueosuuskauppaa otti myyntiin Arla Ingmanin maidot.

Valio vastasi kilpailuun laskemalla perusmaidon tukkuhintaa noin 20 prosentilla.

Arla teki hintasodasta tutkintapyynnön kilpailuviranomaiselle, joka ratkaisi asian joulukuussa 2012 Valion tappioksi. Päätöksessä katsottiin, että Valio pyrki hinnanalennuksella syrjäyttämään kilpailijat markkinoilta.

Kilpailuviranomainen vaati jo tuolloin Valiolle 70 miljoonan seuraamusmaksua. Päätöksessä määrättiin Valio myös korjaamaan hinnoittelua ja Valio nosti maidon tukkuhintaa 30 prosentilla vuoden 2013 keväällä. Valio myös valitti päätöksestä markkinaoikeuteen.

Markkinaoikeus piti päätöksessään vuonna 2014 kilpailuviranomaisen ratkaisun voimassa ja Valio jatkoi valituksella KHO:lle. KHO antoi lopullisen ratkaisun asiasta tänään.

Valio on pitkin matkaa arvostellut viranomaisten tapaa pantata jutun asiakirjoja, ja sitä moitti myös KHO. Jokaisella pitäisi olla oikeus puolustautumiseen ja KHO on tässä hyvin selkeällä tavalla kritisoinut kilpailu- ja kuluttajaviraston toimintaa.

Miten voi olla mahdollista ettei yritys saa myydä tuotteitaan haluamallaan hinnalla ja näin vastata kilpailuasetelmiin.. Eikö tämä ole markkinatalouden ja vapaan kilpailun yksi kulmakivi? Eikö suomalainen maitoalan yritys saa käydä puolustustaistelua ruotsalaista maitojättiä vastaan?

Varmasti Ruotsissa iloitaan KHO:n päätöksen johdosta. Suomi on häviämässä Ruotsille maaottelun monella rintamalla. Myös järjen käytössä. Tämä maitosota menee yli ymmärryksen.

En ole tämän alan tuntija. Siksi kysynkin, miten tässä näin kävi? Kertokaa se meille!

 

 

Yksi kommentti artikkeliin ”SUOMALAINEN HÖLMÖLÄISTARINA”

  1. Vastaus on helppo, kun katsoo ympärilleen ja muistelee hieman historiaa. Puolet Suomen kansasta on kaunaisia, läpeensä kateellisia ja aiheetta katkeroituneita. Kotiväen, ay-työpaikkojen ja etelän median katkeroittamia vihan täyttämiä ihmisiä. Ja heitä on tosiaankin kaikkialla, pääasiassa Etelä-Suomen suurissa keskuksissa. Siellä runsaan lajitoverijoukon ympäröimänä. Valitettavasti myös monen sortin virastoissa, vaikka ei uskoisi ja toivoisi. Kansalaissota ei koskaan loppunut; se muutti vain muotoaan.

    Maanviljelijät ovat aina olleet heidän luonnollisia vihollisiaan jo yli sadan vuoden ajan. Viraston vihollinen ei ollut ”Valio”, vaan maanviljelijät. Siitä kaikki johtuu. Ja samasta syystä koko Suomen tulevaisuus on kasvavassa määrin uhanalainen. Kun Helsingin suurin puolue on Vihreät ja enemmistö muodostuu heistä ja muista kaunaisista, ei ole vaikea päätellä mikä tämän maan kohtalo on.

Kommentointi on suljettu.