MYÖNTEISTÄ JULKISUUTTA

Kokkolan kaupunki on viime viikkoina saanut myönteistä mainetta ympäri maan. Kansalaisia kurittavien korkeiden sähköhintojen esimerkiksi on valtakunnassa otettu Kokkolan malli, kun kaupunginhallitus laittoi Kokkolan Energian suunnitelmat kansalaisia kurittavista sähköhinnoista tässä tilanteessa oikeisiin mittasuhteisiin.

Keskustajohtoisen kaupunginhallituksen päättäväisyyden ansiosta Kokkolan Energian kokkolalaiset asiakkaat (Kokkola, Kälviä, Lohtaja ja Ullava) saavat sähköä nyt olosuhteet huomioiden siedettävään hintaan eli noin 17 sentillä.

Kaupunginhallituksen ansiosta energian hinta saatiin pudotetuksi kolmasosaan siitä, mitä Kokkolan Energia alun perin syksyllä asiakkailleen tarjosi. Energiayhtiön tarjoaman noin 46 sentin hinta kilowattitunnilta olisi ollut kotitalouksille kohtuuton. Kokkolan Energia tulee ratkaisun myötä tekemään alkuvuodesta tappiota ja kaupungilta jäävät yhtiön tulouttamat osingot saamatta , mutta yhtiö kyllä kestää tämän.

Omistajaohjauksesta on puhuttu paljon viime vuosina . Kokkolan kaupunginhallitus antoi ratkaisullaan malliesimerkin siitä, miten omistajaohjaus parhaimmillaan toimii.

Kokkolan mallia on nyt päättänyt toteuttaa myös Helsingin kaupungin omistama energiayhtiö Helen. Se on päättänyt alkaa periä toistaiseksi voimassa olevista sopimuksista helsinkiläisiltä asiakkailtaan 20 sentin kilowattitaksaa.

Toivotan joulun iloa, valoa ja lämpöä jokaiseen kotiin.

Tapani Hankaniemi