LEIVINJAUHETTA

TV Nelonen on kevään kuluessa ahdistellut Hiihtoliittoa dopingväitteillään. Nelonen uutisoi huhtikuussa nimettömään lähteeseen vedoten, että dopingia käytettiin ja salailtiin Hiihtoliitossa järjestelmällisesti 1990-luvulla. Nelosen uutisten mukaan esimerkiksi silloinen Hiihtoliiton valmennusjohtaja Pekka Vähäsöyrinki tiedusteli naishiihtäjiltämme valmiutta dopingin käyttöön.

Näistä uutisista hermostui kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin ja pyysi Hiihtoliitolta aiheellisesti selvitystä asioiden todenperäisyydestä.

Selvityksen opetusministerille antoi toukokuun alussa Hiihtoliiton sen aikainen maastohiihdon lajipäällikkö, nykyinen toimitusjohtaja Jari Piirainen. Hänen selvityksessään ei ole löytynyt mitään tukea Nelosen väitteille. Johtaja Piirainen kertoo olleensa selvitystä tehdessään yhteydessä maastohiihdon silloiseen ydinporukkaan Antti Leppävuoreen, Pirkka Mäkelään ja Pekka Vähäsöyrinkiin. Entistä päävalmentajaa Kari-Pekka Kyröä Piirainen ei ollut tavoittanut.

Toimitusjohtaja Piiraisen mukaan kyse on ollut bikarbonaatin eli käytännössä leivinjauheen käyttämisestä torjumaan maitohapon muodostumista elimistössä. Suomalaishiihtäjien salainen ase Albertvillen olympialaisissa 1992 oli Piiraisen mukaan leivinjauhe. Hiihtojohtaja Piirainen vakuutti omantuntonsa olevan puhtaan. Oli miten oli, niin totuus on, että johtaja Piirainen alkaa olla rasite Suomen Hiihtoliitolle. Hänen uskottavuusindeksinsä ei ole kovin korkealla.

Hiihdon ystävänä toivoisi, että joku puhdistaisi pöydän. Ihmettelen, ettei esimerkiksi Kaisa Varis kerro totuutta. Tiettävästi jumppamaikaksi opiskeleva Varis on nykyisellään melko outo lintu. Luulisi Kaisan edun mukaista olevan, että dopingasiat hänen kohdallaan selvitetään juurta jaksain.

Ketä tai keitä hän suojelee?

Yksi kommentti artikkeliin ”LEIVINJAUHETTA”

 1. Leivinjauhetta tarvittaisiin tähänkin selvitykseen hieman lisää niin
  saataisiin ehkä enemmän tuloksia aikaan. Lieneekö selvitysmiehelle
  iskenyt maitohapot loppumetreillä. Joku tietää jotain ja joku toinen
  vielä enemmän, mutta kukaan ei halua kertoa.

  Selväähän on se etteivät väitteet tyhjästä ole tulleet, sillä Nelosen
  syväkurkku tietää todennäköisesti paljon enemmän kuin haluaa
  kertoa. K-P Kyröhän on ilmoittanut jossain lehdessä ettei hän ainakaan
  ole tämä ns. syväkurkku.

  Hiihtoliiton edun mukaista olisi putsata pöytä ja kaapit viime
  vuosituhannen asioista. Selvää on se, että aineita on käytetty
  ja hiihtoliitossa ei toinen käsi ole välttämättä tiennyt mitä toinen
  on tehnyt tai voihan olla kyse siitä ettei ole haluttu tietää.

  Variksen vaitiolo on tapaus sinänsä, hänellä lienee
  syynsä minkä takia hän ei halua avautua siitä kuka hänen
  neuvonantajansa on ollut. Niin kauan kuin hän ei halua
  tarkemmin kertoa voimme vain arvailla. Jäämme odottamaan
  syväkurkun esiintuloa ja seuraava lausahdusta.

Kommentointi on suljettu.