ARVOKAS JUHLA

Eilen sunnuntaina Suomen Keskusta järjesti Nivalassa Tasavallan eheytymisen juhlan. Juhla oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Useaan otteeseen siteerattiin eheyttäjäpresidentti Kyösti Kallion kuuluisaa ja rohkeaa puhetta Nivalan kirkossa 90- vuotta sitten. Kyösti Kallio sanoi silloin:” Meidän on luotava sellainen maa, jossa ei ole punaisia eikä valkoisia vaan ainoastaan isänmaataan rakastavia suomalaisia, Suomen tasavallan kansalaisia.”

Juhlassa pitivät juhlapuheet entiset pääministerit Paavo Lipponen ja Esko Aho. Historian tutkimusta harrastava Lipponen korosti Kyösti Kallion roolia demokraattina ja tasavaltalaisena kansallisen sovinnon aikaansaamisessa ja hän nosti talonpoikaispresidentti Kallion suurmieheksi Suomen historiassa.

Esko Aho tarkasteli presidentti Kallion merkitystä kansakuntamme eheyttäjänä maareformin kautta. Maareformi herätti kovaa vastustusta, mutta maataloustuotanto kehittyi ja kansakunta eheytyi. Lex Kallio oli pitkälti suuren valtiomiehen aikaansaannos. Kyösti Kallion ajama punamultayhteistyö oli merkittävä poliittinen linjanveto ja se eheytti maata 1930-luvun lopulla. Siitä muodostui kokoava voima talvi- ja jatkosotien taisteluissa.

Ilkan entinen päätoimittaja, professori Kari Hokkanen korosti presidentti Kallion sovintopolitiikkaa, joka on jäänyt historian kirjoituksessa liian vähälle huomiolle. Vuoden 1918 tapahtumille oli olemassa kolmas tie, sovinnon tie, mutta siihen eivät Kallion ja
maalaisliittolaisten voimat riittäneet.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäki haki juhlan loppusanoissa sovintoa luonnon ja ihmisen välille. Myös siirtolaisten sopeuttamisen suomalaiseen yhteiskuntaan Lehtomäki näki haasteeksi kantaväestölle. Paula Lehtomäki on sytyttävä puhuja. Hänessä on lavakarismaa ja mikä tärkeintä hänellä on myös näkemystä.

Kyösti Kallion koulu oli ääriään myöten täynnä yleisöä. Kannatti lähteä.