VOI TÄTÄ HURSKASTELUN MÄÄRÄÄ

Sunnuntain Hesarissa entinen korkeimman hallinto-oikeuden hallintoneuvos Lauri Tarasti käytti tervejärkisen ja asiantuntevan puheenvuoron, jossa hän puuttui viimeaikaiseen politiikan moraalikeskusteluun, jossa poliittiset päättäjät on leimattu liki roskaväeksi.

Tarasti toteaa esimerkiksi: Demokratia perustuu sidonnaisuuksiin. Poliitikon tehtävä on edustaa jotain porukkaa eikä olla puolueeton. Hän hämmästelee keskustelua poliitikkojen estellisyydestä. Tarastin mielestä toimittajat ja juristit ovat unohtaneet koko demokratian perusidean.

Lisäksi Tarasti arvostelee oikeuskansleri Jaakko Jonkkaa. Tarastin mielestä virkamiesten esteellisyysperusteita ei pitäisi soveltaa poliitikkoihin kuten ex-ministeri Matti Vanhaseen. 

Kun valtioneuvosto hyväksyy kerralla 806:lle järjestölle myönnettävät 300 miljoonaa euron avustukset, on aivan selvää, että asiat olisi pitänyt etukäteen selvittää. Tarastin mukaan Jonkan olisi pitänyt varoittaa Vanhasta tästä vaanivasta vaarasta. Valtakunnan oikeutta Tarasti pitää Vanhasen tapauksessa ylimitoitettuna.

Politiikan kurinpalautuksesta Tarasti antaa selkeät moitteet medialle ja juristeille. Tässä ruoskimisessa on Tarastin mukaan ajettu yli kierroksilla ja yli aisan. Tarastin puheenvuoro oli tärkeä. Toivottavasti keskustelu kääntyy oikeille raiteille. Toki keskustelussa on ollut hyviäkin elementtejä. Sanomattakin on selvää, että vallitsevia lakeja tulee noudattaa ja avoimuutta kaikkien tahojen tulee edistää, kuten Tarasti opastaa.

Mutta mitä tehdään hajuttomalla ja mauttomalla poliitikolla? Ei mitään. Kyllä nykyajan poliittisen päätöksentekijän täytyy tietää missä mennään. Ilman sidonnaisuuksia ja verkostoja oleva kansanedustaja on tyhjän panttina. Poliittisen päättäjän täytyy elää ajan valtimolla ja mieluusti vähän edellä.

Eikö kainuulainen ministeri tai hänen perheensä saa sijoittaa oman maakuntansa yritystoimintaan? Onko se sopimatonta, kun vielä pankit ja sijoitusyhtiöt siihen yllyttivät?  Voi tätä hurskastelun määrää.

Politiikan puhdistustalkoissa räikeimmin kirvestä ovat heiluttaneet muutamat iltapäivälehtien toimittajat. Ponssen pääomistaja Einari Widgren antoi heille jokin aika sitten isän kädestä. Olen Einarin kanssa samaa mieltä. Tällaiset toimittajat ovat menettäneet ihmisyyskäsitteen. He ovat saalistamassa kuin shakaalit yössä ja kohteet ovat toistuvasti valittu samasta populaatiosta ja melkein poikkeuksetta keskeltä poliittista kenttää.

Yksi kommentti artikkeliin ”VOI TÄTÄ HURSKASTELUN MÄÄRÄÄ”

  1. Asiaa Tapani jo vihdoinkin. ”Tulis perkele kuula ja tappas” (tuntemattomasta) kloonatut sopulit hurskastelijoiden loputtomaan kiirastuleen. Ps. kynäsi pääsi jo kesähelteissä hieman väljähtymään. tsemppiä pimeisiin iltoihin.

Kommentointi on suljettu.