SUOMEN KESKUSTA PARRASVALOISSA

Pääministeri ja keskustan puheenjohtaja Matti Vanhasen yllättävä ilmoitus luopua puolueen puheenjohtajuudesta ensi kesän puoluekokouksessa Lahdessa oli kohahduttava uutinen. Sitä seurasi todennäköisen seuraajan ympäristöministeri Paula Lehtomäen luopuminen puheenjohtajaehdokkuudesta perhesyihin vedoten.

Nämä tapahtumat panivat keskustapakan uuteen asentoon ja takaavat sen, että kuhinaa riittää keskustan tärkeiden henkilövalintojen ympärillä. Tulemme olemaan takuuvarmasti parrasvaloissa ja suuren mielenkiinnon kohteena aina Lahteen saakka ja vielä sen jälkeenkin.

Tällä hetkellä varmoja puheenjohtaehdokkaita on kaksi. Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen ja kuntaministeri Mari Kiviniemi. Keitä muita ehdokkaita ilmoittautuu vielä kilpaan mukaan jää nahtäväksi. EU-parlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki voi vielä sotkea peliä, jos hän lähtee mukaan. Kansanedustaja, nuorisoketjun kyvykäs edustaja Tuomo Puumala voi myös mukaanlähtiessään vaikuttaa lopputulokseen.

Sensijaan elinkeinoministeri Mauri Pekkarisen mahdollisuuksiin en usko. Varteenotettavia nimiä olisivat tietenkin Esko Aho, Olli Rehn ja Maria-Kaisa Aula, mutta heitä ei varmuudella saada tähän kisaan mukaan.

Ennustaminen on vaikeata, mutta voi hyvinkin olla, että puheenjohtajakamppailu loppukädessä kaksinapaistuu Paavon ja Marin ympärille. Jos näin käy, niin siitä muodostuu todella mielenkiintoinen kisa. 

Olen ollut sitä mieltä, että jo koeteltuja puheenjohtajia ei pitäisi enää tuoda kehiin. Tulevat kuukaudet näyttävät pitääkö tätä lausuntoa tarkastella uudesta näkökulmasta?

Politiikan kentällä eletään mielenkiintoisia aikoja.