KELTAISIA KORTTEJA LISÄÄ?

Olen huolissani kotikaupunkini Kokkolan kunnallispoliittisesta tilanteesta. Vallan kolmijako virkamiesten, hallituksen ja valtuuston kesken ei toimi niinkuin pitäisi. Virkamiehet ovat ilman poliittista selkänojaa ja valtuusto ja hallitus pompottelevat keskenään vastuuta.

Yksi esimerkki on kehitysjohtajan tili-ja vastuuvapauden käsittely. Tällä menolla sitä ei saada julistettua edes joulurauhaan mennessä. Taas olivat kissankorkuiset otsikot maakuntalehdessä, että päätökset siirtyvät tuonnemmaksi. Jos annetaan varoitus niin annetaan sitten. Mitä se varoitus enää painaa tällaisen julkisen riepottelun jälkeen. Tämä on ihmeteltävää touhua. Kysymys on miehestä, joka saa aikaiseksi kun muut seisovat tumput suorina. Olkoonkin, ettei kaikki mennyt aivan sääntöjen mukaan.

Kokkolan kehitystä ei voida aliarvioida. Saavutuksia en rupea luettelemaan, sillä niitä on pitkä rivi. Taas on Heinolan alueelle tulossa kaksi tunnettua kansainvälistä yritystä,mutta kehitysjohtajan tukistus vain jatkuu. Koko maata riepottelevasta talouslamastakin Kokkolan seutu on selvinnyt tähän asti kohtuullisen hyvin. 

Hevosmiesten tietotoimiston mukaan tässä ei ole kaikki. Edelleen puuhataan neljälle tai viidelle virkamiehelle huomautusta tai varoitusta. Toivoa sopisi, että löytyisi sellaista ryhtiä porukasta, että viheltävät tällaisen ottelun poikki. Kotikaupunkistani on tällä menolla tulossa sellainen kusiaispesä, ettei sen johtotehtäviin saada rekrytoitua osaavia ja kehityskelpoisia henkilöitä. Terveysjohtajan tehtävään on turhan vitkuttelun takia tämän päivän tietojen mukaan enää yksi hakija. Kun muutaman vuoden päästä tulee ykköskaupunginjohtajan paikka hakuun, niin kuka oman arvonsa tunteva pätevä kunnallisjohtaja hakee tällaiseen pesään?

Negatiivinen jahtaamisen kierre pitäisi nyt päättäväisesti katkaista ja päästä hedelmällisempään työhön kaupungin kehittämisessä. Jos virkamiehet ovat syyllistyneet väärinkäytöksiin, niin ne pitää selvittää oikeussaleissa. Luottamusmiehistä ja naisista pitää löytyä ryhtiryhmä, joka palauttaa kaupunginhallituksen ja valtuuston normaaliin päiväjärjestykseen. 

Virkamiehet tarvitsevat selkänojakseen vahvan poliittisen tahdonilmaisun, mihin päin kaupunkia kehitetään. Nykyisestä poliittisesti hajallaan olevasta kaupunginvaltuustosta ei tällä menolla siihen ole.   Nyt tuulee koleasti pohjoisesta.