KUMMASTUTTAA PIENTÄ KULKIJAA

MTK:n melko tuore puheenjohtaja tohtori Juha Marttila pahoitteli Kokkolan maatalousnäyttelyissä pitämässään puheessa maatalousedustajien katastrofaalisen heikkoa menestymistä viimeisissä EU-vaaleissa. Hän pohti, voisiko MTK ryhtyä tulevissä vaaleissa vaalivankkureiden vetäjäksi? Oman puolueen perustaminen ei ollut puheenjohtaja Marttilan visioissa mukana. Marttila totesi nykyisen tilanteen EU:ssa olevan maatalouden kannalta todella surkean.

Tämä kaikki on varmasti totta. Mutta ihmetyttää tällainen jälkijättöisyys. Käydyissä EU-vaaleissa oli ehdokkaana MTK:n entinen puheenjohtaja Esa Härmälä, joka tuntee suomalaisen maaseudun paremmin kuin omat taskunsa. Lisäksi hän on Brysselissä kuin kala vedessä. Pienen kulkijan mielestä Härmälä olisi ollut paras mahdollinen suomalaisen maatalouden edusmies ja puolustaja Euroopassa ja maailmalla.

Mutta hän ei kelvannut maaseudun ihmisille. Se oli todellinen moka. Ehkä hänen nykyinen toimensa Euroopan lannoiteteollisuuden EFMA:n toimitusjohtajana Brysselissä oli se sokea kohta, johon Kemiran myyntiin suivaantuneet äänestäjät hänet kaatoivat. Oli miten oli, mutta Härmälän jääminen rannalle oli suomalaisen maaseudun kannalta todellinen töppäys.

2 kommenttia artikkeliin ”KUMMASTUTTAA PIENTÄ KULKIJAA”

  1. Esan rannalle jääminen oli pettymys myös minulle ja siinä olisi ollut maaseudulle puolustajaa. Toki kampanja olisi voinut olla näkyvämpi, sillä ainakaan keskipohjalaisille ei Esasta kovin mainoksia tullut. Täällä kuitenkin Esa muistetaan etenkin Eskon aisaparina.

    Toisaalta viestit MTK:n sisältä kertoivat jotta lannoiteteollisuuden edustajaa ei oltu valmiita tukemaan parlamenttiin. Kemiran myyntiä enemmän kivenä kengässä hiersi lannoitteiden korkea hinta, tosin nyttemminhän hinnat ovat laskusuunnassa olleet.

  2. Tapani kirjoittaa täyttä asiaa. Valitettavasti viljelijät ovat lähteneet sille tielle, ettei heille kelpaa mikään. Veikkaanpa että pian aletaan jo Marttilaakin potkia pellolle. Härmälää parempaa maaseudun ja maatalouden puolustajaa ei Suomesta olisi EU-parlamenttiin löytynyt eikä enää löydy, mutta kun ei kelpaa niin e kelpaa. Härmälä ei muuten Kemiraa norjalaisille myynyt. Kemiran myyntiä surkuhupaisempaa oli Outokummun myynti. Kokkolasta kobolttitehdas amerikkalaiselle OMG:lle, joka on tehnyt rahaa ja kasvanut merittäväksi työnantajaksi Kokkolassa. Voitot valuvat amerikkalaisten taskuihin. Sinkkitehdas myytiin ruotsalaiselle Bolidenille ja kas vain sinkin hinnat nousivat pilviin, työtä Kokkolassa, mutta tulot Ruotsiin. Talvivaaran kaivos Pekka Perälle eurolla. Nyt kaivosyhtiö tekee satojen miloonien bisnestä eikä Peräkään pennitön kulkuri ole. Pyhäjärven kaivos kanadalaisille jne.

Kommentointi on suljettu.