HIIHTÄMINEN ON MUKAVAA

Lumitilanne Kokkolan seudulla on ollut niukka. Mutta silti hiihtämiseen alueen ladut ja säät ovat antaneet hyvän mahdollisuuden.

Kokkolassa Santahaan kolmen kilometrin kierros on pidetty hyvässä kunnossa. Lunta on ajettu ja latukone on päivittäin vetänyt latu-uraa. Kaupunki on pitänyt kiitettävästi latujen kunnosta huolta.

Kannuksessa on ollut tämän seudun pisimmät ladut hyväkuntoisina auki. Uimahallilta alkava Poleharjun valaistu kolmentoista kilometrin lenkki on ollut pitkään loistavassa kunnossa. Nyt on myös 21 km:n retkilatu hiihdettävässä kunnossa, vaikka metsäosuuksilla lunta on vähän. Kannuksen latujen kunnossapito on myös päivittäistä. 

Alavetelissä neljän kilometrin valaistu latu vaihtelevassa maastossa on tosi mukava hiihdettävä. Sitä myöskin huolletaan päivittäin. Lohtajan Houraatissa en ole käynyt. Se on ehkä tällaiselle sunnuntaihiihtäjälle liian vauhdikas ja mutkainen. Oma Rytikankaan valaistu latu on tulevan maakuntaviestin takia remontin alla. Perinteisen hiihtäjälle yläosan 1,5 km:n kierros on ollut hiihdettävässä kunnossa.

Hiihto on upea kuntoilumuoto ja antaa harrastajilleen liikunnan iloa. Nykyään ovat välineet ja kuteet tosi hyviä. Ennen vanhaan Lapissa tunturista kovalla pakkasella alas laskettaessa kostuneet vaatteet kalisivat peltisinä iholla. Nyt ne pysyvät kuivina ja antavat kovillakin pakkasilla hyvän suojan.

Omalta osaltani talven hiihto käynnistyi verkkaan. Vanha dieselmoottori ei meinannut käynnistyä. Nyt olen hyvässä vauhdissa. Hiihtokilometrejä on takana viitisen sataa vaikka kaksi korkean paikan leiriä ei saldoa kovin paljoa kasvattanut. Vuokatissa alkutalvesta oli vielä niukalti lunta ja Ylläksen leirillä paukkui 30 asteen pakkanen.

Toivoa sopii, että parhaat hiihtokelit ovat vielä edessäpäin. Lunta saisi tulla lisää, että pääsisi suksilla Vähäjärven ja Keskusjärven kautta käymään Ridankylässä. Kun tiedossa on pari pohjoisen reissua, niin kilometrien määrä Suomenmaa lehden tonnikerhoon saattaa kaunistua vielä melkoisesti. Edellyttäen että pysyy pystyssä ja terveenä. Se ei ole urheilijalle saati kuntoilijallekaan mikään itsestään selvyys.

Hiihtäjän kiitos alueemme latujen kunnossapitäjille.

Nouskaa suksille. Kuntoilla kannattaa aina!