IHMESUKSI TULOSSA

Hiihtokauden päättyessä tuli julkisuuteen kiintoisa uutinen. Pitkään hiihdon parissa työskennellyt Martti Järvinen on kehittänyt kaikessa hiljaisuudessa suksen, joka ei tarvitse voidetta, vahaa, pitoteippiä, luistonauhaa eikä liisteriä. Pito- ja luisto-ominaisuudet pinnoitetaan kemiallisella aineyhdistelmällä, jonka kehittelyssä on käytetty nanoteknologiaa hyväksi. Ihmesuksen pitäisi pelata niin pakkas- kuin vesikelilläkin.

Sukset pinnoitetaan valmiiksi Karhun tehtailla Kiteellä. Keksintö on todellakin mielenkiintoinen. Se tulee olemaan kaupallisestikin kiinnostuksen kohde, mikäli suksen hinta asettuu järkevään tasoon ja suksen laatuominaisuudet ovat ennakkotestauksista saatujen viestien mukaiset. Karhun suksitehtaan johtaja ja maastohiihdon tuotepäällikkö Harri Kirvesniemi kehuu keksintöä merkittäväksi.

Suksen voitelu on monen mielestä yli hilseen menevää kemiaa. Sitä eivät tavalliset kuntohiihtäjät hallitse. Lapin keväisillä laduilla iltapäivisin kun sää lämpenee on tavallinen näky, että hiihtäjillä ovat sukset jalasta ja haetaan pitoa tai luistoa jostakin purkista tai liisterituubista. Hiihtäminen on tosi tuskallista elleivät sukset toimi.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan uutta ihmesuksea ja toivomme tälle suomalaiselle keksinnölle ja patentille menestystä. Selvää tarvetta ja markkinarakoa tällaiselle sukselle on olemassa.