PARAS – HANKKEEN ENSIMMÄINEN ASKEL

Ensimmäinen askel kuntauudistuksessa on otettu. Näin meille kertoivat viime tiistaina Finlandia-talolla päähallituspuolueiden naisministerit, hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi, peruspalveluministeri Paula Risikko ja opetusministeri Sari Sarkomaa.

Miellyttävää ja osaavaa naisenergiaa olivat Keskusta ja Kokoomus asialle laittaneet. Ministerit olivat uudistuksen etenemiseen ja tehtyihin päätöksiin tyytyväisiä. Helpotuksia saati rimanalituksia puitelain tavoitteista he eivät luvanneet.

Tilaisuus oli valtakunnallinen luottamushenkilöseminaari, jossa päivitettiin Paras-hankkeen tämän hetkinen tilanne. Tässä ensimmäisessä vaiheessa on remontoitu kunnallishallinnon rakenteita. Remonttityö vielä tietenkin jatkuu, sillä kysymys on prosessista. Seuraavana ovat vuorossa kunnallisten palvelujen ja kunnallisen toiminnan uudelleenarviointi. Palvelurakenteet tulevat muuttumaan.

Tilaisuudessa pääsin opetusministeri Sari Sarkomaan pakeille ja kysyin häneltä kahta asiaa. Suomeen perustetaan uusi huippuyliopisto, joka on myönteinen asia. Mutta onko pelättävissä, että se syö esimerkiksi Oulun yliopiston resursseja tulevaisuudessa ?

Toinen kysymykseni koski yliopistojen rahoitusta yleensä. Ohjaako uusi yliopistojen rahoitusmalli nämä suomalaisen opetuksen kärkiahjot markkinavoimien armoille ? Onko joka vuosi korkean koulutuksen rahoituksen osalta armo uusi?

Opetusministeri Sarkomaa vastasi kysymyksiini yksiselitteisen kieltävästi. Lisäksi ministeri sanoi, että pohjoisen Suomen huolet koulutuksensa tulevaisuuden osalta ovat aiheettomia. Me uskomme opetusministerin sanoihin.