KUNTALIITOSPROSESSI TARVITSEE RAKENTAJIA

Kuntaliitosta valmistelevan valmistelutoimikunnan puheenjohtaja Pentti Haimakainen kävi eilen esittelemässä Kälviän valtuustolle prosessin tämänhetkistä tilannetta. Se oli hyvä käynti. Pentti esitteli kattavasti valmistelun vaiheita ja kertoi avoimesti myös omat käsityksensä pöydällä olevista kapeikkopaikoista.

Tuntuu uskomattomalta, että kahden liittyvän kunnan kunnanjohtajan sijoittelusta on noussut melkein pääasia näin suuressa ja historiallisestikin merkittävässä ratkaisussa. Mielestäni siinä on muutamalla poliitikolla selvä mittakaavavirhe. Kysymys on ylimenovaiheen ratkaisuista. Tiedossa on jo nyt tulevia virkaratkaisuja, joilla poliittinen tasapaino saadaan aikaan.

On tärkeätä, ettei juututa vaan prosessi jatkuu. Yksittäisiin ongelmakohtiin on etsittävä rakentavasti ratkaisua. Muutokselle on annettava sijaa majatalossa. Uutta virtaa, uskallusta ja tuoreita menettelytapoja tarvitaan, jos meinataan pitää uusi Kokkola terveellä tiellä. Huominen julkisten palvelujen tuottamisessa on kiistattoman haasteellinen.

Syksyn tulevat kunnallisvaalit eivät ole riittävä peruste pilata hyvää yhteishenkeä, joka on vallinnut tähän saakka neljän kunnan kesken koko liitosneuvottelujen ajan. Nyt tarvitaan sellaisia voimia, jotka rakentavat ja pitävät luottamusta yllä. Valmistelutoimikunnan puheenjohtaja Pentti Haimakainen kuuluu tähän joukkoon.