NAAPURI, NAAPURI, NAAPURI

On hyvä joskus kerrata perusasioita myös ulkopolitiikassa. Pääministeri Matti Vanhanen sanoi kuluneella viikolla paljon ja painokkaasti noilla kolmella sanalla. Se oli tervetullut vastaus puolustusministeri Jyrki Häkämiehen uhoon ja viesti myöskin uudelle ulkoministeri Alexander Stubbille.

Euroopan vakaus täytyy olla Suomenkin tavoite ja ilman Venäjää sitä on vaikea saavuttaa. Venäjän on oltava osa Eurooppaa. Ei voi olla Suomen intresseissä Venäjän eristyminen ja poisluisuminen eurooppalaisesta kulttuuriyhteisöstä.

Tosiasia on, että Suomi menetti pitkälti sosialidemokraattisen ulkopoliittisen värisuoran aikana kiinnostuksensa ja osaamisensa Venäjän tuntemisessa. Demareitten ulkopoliittinen johto ajatteli, että Suomen Venäjä suhteet hoidetaan EU:n kautta ja myötävaikutuksella. Tämä on ollut virheellinen arvio. Suomi tarvitsee oman Venäjä strategiansa.

Suomalaisten on luotava tiiviimmät, suorat yhteydet Venäjän johtoon. Meillä on paljon muutakin pelissä kuin puutullit ja pitkät rekkajonot rajoilla. Suhteitten hoitaminen valtioiden kesken vaatii jatkuvaa kanssakäymistä ja yhteydenpitoa ylimmällä poliittisella tasolla. Suomen on korkea aika saada aikaan erityinen Venäjä ohjelma. Se olisi erityisesti vientiyrityksillemme suuri helpotus.

Suomen itsenäisyyden juhlarahastolla SITRALLA on ollut ja Elinkeinoelämän Valtuuskunnalla EVALLA on parhaillaan Venäjä painopistealueena. Nämä suomalaiset edelläkävijät ja hyvän huomisen etsijät ovat  osaltaan tehneet ja tekevät arvokasta työtä Suomen ja Venäjän välisten ongelmien vähentämiseksi.

Mutta ylimmän valtiojohdonkin pitää olla hereillä. Venäjä on Suomelle valtava mahdollisuus. Ei riitä, että presidenttimme Tarja Halonen hypistelee George W. Bushin kravattia.