SIVISTYS ON ENEMPI KUIN PUOLI RUOKAA

Korkeakoulukenttä muuttuu lähivuosina. Eliittikouluja ja huippuyliopistoja yli kaiken arvostavan hallituskumppanin suhteen keskustalaisten on syytä olla varuillaan.

Nykyinen kokoomuslainen opetusministeri, ohuen kokemuksen omaava Sari Sarkomaa aikoo vähentää maamme yliopistojen lukumäärää neljällä ja ammattikorkeakoulujen lukumäärää peräti kahdeksalla.

Tänä Oulun yliopiston 50-vuotisjuhlavuonna tällaiset ylhäältä tulevat mahtimääräykset on keskustan syytä torjua. Vapaaehtoinen verkostoituminen ja yhteistyö sekä alueiden kuuleminen on se tie, jolla korkeakoulukentän uudistamisessa tulee edetä.

Keskustalle on aina ollut arvokasta kansan sivistystyö. Meille on ollut tärkeää, että kaikilla suomalaisilla on ollut mahdollisuus päästä opiskelun piiriin. Ei voi olla jatkossakaan niin, että vain varakkaitten lapset voivat edetä opintiellä. Nykyistä yliopisto- ja korkeakouluverkostoa keskustalaiset ovat olleet keskeisesti rakentamassa.

Voidaan kysyä, mikä olisi esimerkiksi pohjoisen Suomen kehitys, ellei Oulun yliopistoa olisi ? Oulun yliopistoa on kehitettävä jatkossakin kansainvälisenä tiedeyliopistona yhteistyössä sektoritutkimuslaitosten ja elinkeinoelämän kanssa.

Keskustan on valvottava opetus- ja sivistysresurssien jakoa. Ei saa olla niin, että uusi pääkaupunkiseudulla aloittava innovaatioyliopisto syö nykyisten ansioituneiden opinahjojen kehittämisen edellytyksiä.

On syytä muistaa, että esimerkiksi Oulun kansainvälistä, korkeatasoista yliopistoa on kehitetty viisikymmentä vuotta. Ei huippuyliopistoa synnytetä ministerin julistuksella eikä runsailla euroillakaan, vaan pitkäjännitteisellä työllä ja osaamisella.

Meillä Keski-Pohjanmaalla on tehty koulutuspalvelujen suhteen erinomaista työtä. Meidän keskipohjalaisten yhteinen velvollisuus on puolustaa omia aikaansaannoksiamme ja näin turvata kestävä kehitys seudullamme.