MAAKUNTA- JA VALTIONHALLINNON UUDISTUS

Aluehallintoa puuhataan suurempiin kokonaisuuksiin. Tämä tietäisi toteutuessaan Keski-Pohjanmaan liittämistä toiseen, isompaan maakuntaan. Tällaista hanketta pitää vastustaa.

Läänit joutavat mennä. Kuntien kannalta läänien merkitys on vähäinen. Oman läänin pääkaupunkiin Turkuun on kaikista pisin matka. Muiden läänien pääkaupungit ovat lähempänä. Suomi voisi olla yhtenä lääninä tai voisi lopettaa koko läänitysjärjestelmän.

Kuinka sitten pitäisi puolustaa omaa Keski-Pohjanmaan maakuntaa. On esitetty ja vedetty Nuts2-ohjelma strategiaksi. Tämän tilastointialueen turvin, joka käsittää pohjoisen Suomen eli Pohjois-Pohjanmaan, Lapin ja Keski-Pohjanmaan, saimme kiistämättä tukilisää tälle ohjelmakaudelle.
Maakunnan tulevaisuuden sitominen tähän Nuts2-alueeseen on kuitenkin lentohiekalle rakentamista.

Meidän tulee tehdä entistä tiiviimpää yhteistyötä Kalajokilaakson suuntaan. Uskon, että Himangan ja Kalajoen tuleva kuntaliitos tiivistää koko Kalajokilaakson ja Kokkolan kanssakäymistä. Se on tärkeä asia, Keski-Pohjanmaan maakunnan olemassaolon yksi perusedellytys.

Tulee kuitenkin muistaa, että Kruunupyyn suuntautuminen Kokkolaan ja oikeushallinnon uudelleen järjestelyt ja monet muut asiat puoltavat Kokkolan ja Pietarsaaren yhteistyötä. Sieltäkin suunnalta on saatavissa maakunnan veturiin lisää voimaa. Maakuntamme tulevaisuus on meistä itsestämme kiinni. Tarvitaan laajaa näkemystä, pelkällä pohjoisen kortilla emme selviä.