SUUNNITELMIA PITÄISI OLLA

SUUNNITELMIA PITÄISI OLLA
Euroopan komissio esitti viime kesäkuussa, että Euroopan laajuisiin liikenneinvestointeihin osoitetaan yli 30 miljardia vuosille 2021-2027. Rahoituskehys ei vielä takaa Ylen uutisen mukaan Suomelle rahoitussaannon kasvua, koska rahoitus kanavoidaan lähes täysin eurooppalaisille liikennekäytäville, joita on yhdeksän. Vuosina 2014-2020 EU on rahoittanut raideliikennettä seuraavasti: Itävalta 753 miljoonaa, Portugali 598 miljoonaa, Kreikka 511 miljoonaa , Ruotsi 150 miljoonaa ja Suomi 27 miljoonaa.
Nyt Suomella olisi tuhannen taalan paikka saada EU:lta tukia raideliikenteeseen. Mutta Suomi on jo myöhässä, sillä meillä ei ole suunnitelmia riittävästi. Lisäksi ongelmana on hankkeiden sirpaleisuus ja ison kuvan puute. Näin kertoi Yle sivuillaan.
Se oli surullista luettavaa. Kyllä oudoksuva katse kääntyy raideliikenteestä vastaavien korkeapalkkaisten johtajien suuntaan. Myös poliitikoiden pitäisi olla näppäimillä ja kärppänä siellä missä jaetaan rahaa hyviin hankkeisiin. Kyllä suunnitelmia pitäisi olla.
Suomi on ollut jo pitkään huomattava EU:n nettomaksaja. Lisäksi osuutemme tulevasta EU:n elpymispaketista on noin 6 miljardia, joista hyvällä lykyllä saamme takaisin noin kolme miljardia. Tätäkin taustaa vasten kansalainen odottaa virkamiehistöltämme ja edustajiltamme aktiivisempaa otetta ja parempaa tulosta maamme etujen ajamisessa.
Monessa maassa junalla matkustaneena rohkenen sanoa, että suomalaisessa raideliikenteessä löytyy vielä kehittämistä.
Tapani Hankaniemi​