MEILLÄ ON OIKEUS AJATELLA IHAN ITSE

Presidenttiehdokas Matti Vanhanen evästää suomalaisia poliitikkoja, tiedotusvälineitä ja kansalaisia. Hänen mukaansa ei pidä vahvistaa eikä hyväksyä puhetapaa, jossa Venäjän toimintaa pidettäisiin loogisena seurauksena jostakin. Vanhanen painottaa, että alueloukkaukset ovat yksiselitteisesti tuomittavia, eikä niitä pidä hyväksyä vallitsevaksi todellisuudeksi.

– Ilmatilaloukkaukset eivät kansainvälisessä politiikassa saa olla tapa, jolla reagoidaan poliittisiin kannanottoihin tai poliittisiin tekoihin. Sen takia Suomessa ei pidä hyväksyä sitä ajattelutapaa, että loukkaukset olisivat reaktio johonkin. Emme me hyväksy, että ilmatilan loukkausta käytetään minkäänlaisena poliittisena reaktiona mihinkään tapahtuneeseen poliittiseen toimenpiteeseen, Vanhanen painottaa.

Vanhanen on monessa kohtaa aivan oikeassa. Ei näitä provokaatioita pidä hyväksyä. Mutta ei hän voi ajatteluamme ohjata. Olen vahvasti sitä mieltä, että alueloukkaukset ovat johdonmukaista seurausta viime aikaisista tapahtumista. Ei naapuri ole hyvällä katsonut lisääntyvää ja syventyvää puolustusyhteistyötämme jenkkien kanssa.
Eikä minun ajatteluani kukaan voi muuttaa. En edelleenkään usko että turvallisuutemme paranee kutsumalla jenkkejä ja heidän aseitaan maaperällemme. Odotettavissa on, että iso naapurimme tulee näyttämään mielipiteensä tavalla joka ei suomalaisia miellytä.
Mutta sitä saa mitä tilaa.