KESKIPOHJANMAA-LEHTI: ENSI MAANANTAI-ILTANA KOKKOLAN UUSI KJ ON SELVILLÄ

Kokkolan kaupunginvaltuuston ensimmäinen varapuheenjohtaja Tapani Hankaniemi(kesk.) lähtee siitä, että Kokkolan uudesta kaupunginjohtajasta järjestetään uusi vaali. Asiasta kertoi ensin Yle. Hankaniemi johtaa kaupunginvaltuuston kokousta ensi maanantaina, sillä valtuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) on kokouksesta poissa.

Kaupunginjohtajan sijainen Timo Mämmi on lomalla, ja häntä sijaistaa kokouksessa kaupunginlakimies Ben Weizmann.Hankaniemi ei aio esittää Stina Mattilan valintaa kaupunginjohtajaksi.– On mahdollista, että jonkin ryhmän puheenjohtaja esittää tällaista, mutta minä en sitä tee. Jos tällainen sitten tulee, voin todeta, onko valtuusto ollut yksimielinen, Hankaniemi sanoo.

NEUVONPITO TORSTAI-ILTANA

Hankaniemi kutsui torstai-iltana valtuustoryhmien puheenjohtajat ja kaupunginlakimies Ben Weizmannin neuvonpitoon. Kokouksen lopputulema oli, että ensi maanantaina kaupunginjohtajasta järjestetään uusi suljettu lippuäänestys.– Suljettu lippuäänestys katsottiin kaikkien kannalta parhaaksi ratkaisuksi. Tähän päädyttiin yksimielisesti, Hankaniemi painottaa. Hankaniemi kertoo saaneensa kaupunginjohtajan valinnasta paljon palautetta.

Tarkoitus on mennä varman päälle. Tässä on vähän paineitakin, että toista kertaa ei sovi epäonnistua, hän sanoo.Valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan tietojen mukaan maanantain äänestyskokouksesta ovat poissa Urpilaisen lisäksi valtuutetut Pekka Nurmi (kok.) ja Mauri Lahti (sd.). Näin ollen neljä äänestäjää vaihtuu viime äänestyksestä.Hankaniemi muistuttaa, että puolueet ovat vastuussa edustuskelpoisista varavaltuutetuistaan.

Mattila: Ei moitittavaa
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) on vedonnut julkisuudessa Stina Mattilan yksimielisen valinnan puolesta. Tapani Hankaniemi ei näe tässä ongelmaa.– Veikolla oli varmaan hyvä tahto tässä. Minusta se Veikon ulostulo ei ollut mitenkään sopimatonta. Todennäköisesti on kunnon vaali tulossa, Hankaniemi sanoo.
Kuntaliiton johtavan lakimiehen Kirsi Monosen mukaan kerran virheellisellä menettelyllä valitun Stina Mattilan kohdalla on vaikea puhua minkäänlaisesta oikeusturvasta, sillä päätös ei ole koskaan tullut lainvoimaiseksi ja se voidaan korvata.– Ei siihen voi muuta sanoa, kuin ikävä ja hankala tilanne, että menettelyvirhe kokouksessa on käynyt. Vaali uusitaan menettelyvirheen johdosta, eikä siihen oikein muuta vaihtoehtoa taida olla.– On vain alistuttava siihen, että kokous uusitaan ja vaali käydään uudelleen, Mononen sanoo.
Stina Mattila ei halua spekuloida ensi maanantain kokouksen lopputulosta.– Jos kerran virhe on tapahtunut, se pitää korjata. Tilanne on, mitä on. Sillä mennään, Mattila kommentoiKeskipohjanmaalle.Mattila ei löydä moitittavaa tavassa, jolla kaupunki on häntä tiedottanut kaupunginjohtajavalinnan käänteistä. Hän on alustavasti päättänyt tulla Kokkolaan paikan päälle kokoukseen maanantaina.– Tämä on ollut mielenkiintoinen prosessi olla lähellä ja katsoa. Nyt ollaan vielä jännemmässä asemassa, hän sanoo.