YLE KOKKOLA: KAUPUNGINJOHTAJAN VAALI KÄYDÄÄN SULJETULLA LIPPUÄÄNESTYKSELLÄ

Maanantaina valtuuston valintakokousta johtava Tapani Hankaniemi (kesk.) sanoo, ettei hän aio esittää Stina Mattilan yksimielistä valintaa. Yksimielisyyttä ei ole edes näköpiirissä, joten suljettu lippuäänestys on ainoa vaihtoehto. Mattila valittiin yhden äänen enemmistöllä kokouksessa runsas viikko sitten. Päätös osoittautui sittemmin laittomaksi.

Kokkolan uudesta kaupunginjohtajasta järjestetään uusi äänestys, jossa kaikki virkaa hakeneet ehdokkaat ovat mukana. Kokkolan kaupunginjohtajan valintakokous järjestään uudelleen, koska edellinen ei ollut lainvoimainen. Valtuuston kokousta maanantaina johtava ensimmäinen varapuheenjohtaja Tapani Hankaniemi (kesk.) sanoo, ettei hän tule esittämään Stina Mattilan yksimielistä valintaa.

Poliittisista ryhmistä ainakin kokoomus vaatii uutta äänestystä. Kokoomusvaltuutettujen mielestä yksimielinen päätös Mattilan valinnasta vahvistaisi edellisen kokouksen lainvastaisen menettelyn. Kokoomus oli mitätöidyssä vaalissa yhdellä äänellä Stina Mattilalle hävinneen TuomasAhon takana.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Veikko Laitila (kesk.) on vedonnut valtuutettuihin Mattilan yksimielisen valinnan puolesta. Valtuuston ensimmäinen puheenjohtaja Tapani Hankaniemi sanoo, että maanantaina käydään suljettu lippuäänestys kaikkien ehdokkaiden kesken.  Näin on meneteltävä jos yksikin valtuutettu niin vaatii.

– Lähden siitä, että yksimielisyyttä ei tule. En ole myöskään sitä puheenjohtajana missään tapauksessa ajamassa. Saamani palaute ja omakin mielipide on sellainen, että kaupunkilaisten, julkisuuden ja kaikkien kannalta on syytä käydä uusi vaali, sanoo Hankaniemi.

Hankaniemi on kutsunut valtuustoryhmien puheenjohtajat ja kaupunginlakimiehen torstai-illaksi palaveriin, jossa käydään läpi tulevan kokouksen kulku seikkaperäisesti.

Valtuuston puheenjohtaja Jutta Urpilainen (sd.) on estynyt osallistumasta kokoukseen, joten Hankaniemi tuuraa häntä. Vs. kaupunginjohtaja Timo Mämmi on puolestaan lomalla, joten hänen tehtävät hoitaa 11. huhtikuuta tehdyn päätöksen mukaisesti kaupunginlakimies Ben Weizmann.