HANNU TAKKULA OIKEALLA ASIALLA

Keskustan europarlamentaarikko Hannu Takkula vaatii Valion markkina-aseman vahvistamista hallitusohjelman kirjausten mukaisesti.

Takkula on huolissaan, koska Valio on menettänyt perusmaidoissa markkinajohtajan aseman ruotsalais-tanskalaiselle Arlalle. Valion on kärsinyt myös EU:n Venäjä-pakotteista.

Tilanne on Takkulan mielestä kestämätön.

Kotimaisen yhtiön pitää voida kilpailla vapaasti omassa maassaan ja koko EU:n markkina-alueella keinotekoisten kilpailukieltojen sitä rajoittamatta, Takkula linjaa.

ARLAN valmistamien maitojen osuus on 33 prosenttia perusmaitojen myynnistä tänä vuonna.

Valion osuus on laskenut perusmaidoissa 18 prosenttiin.

Vuosina 2010-2011 Valion tulkittiin olevan määräävässä markkina-asemassa ja kilpailuviranomaiset rajoittivat sen toimintaa kuluttajakaupassa.

Nykyisin Valio ei voi alentaa vapaasti perusmaitojensa hintoja.

EU:n Venäjälle asettamat talouspakotteet ja Venäjän EU:lle asettamat vastapakotteet ovat heikentäneet merkittävästi Valion vientiä ja sitä kautta sen kannattavuutta, Takkula huomauttaa.

Sipilän hallituksen ohjelmaan on kirjattu, että ”Puhtaiden elintarvikkeidemme kotimaista käyttöä ja vientiä edistetään”.  Lisäksi on todettu, että kilpailulainsäädännön muutostarpeet arvioidaan ”ja ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin EU:n kilpailulainsäädännön puitteissa”.

Tähän on tultu. Isännistä on tehty varjoja. Muut määräävät mitä saamme tehdä ja mitä ei. Eikö valtakunnan päättäjien pitäisi jo ruveta ajamaan oman maan asioita päättäväisemmin?