OUTOA PUHETTA

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) ylijohtaja Juhana Vartiainen sai julkisuutta loppuvuodesta, kun hän paljasti torkkuvansa työaikana päivänokosia antiikkisohvallaan.

Nyt hän haluaa työnantajille mahdollisuuden laskea iäkkäiden työntekijöiden palkkoja. Vaihtoehtona voisi olla maksaa iäkkäille pienemmät yleiskorotukset kuin nuoremmille.

Vartiaisen mukaan varttuneesta työntekijästä voi tulla rasite. – Työntekijä muuttuu työnantajan silmissä epäkiinnostavaksi jo ennen eläkeikää, koska työnantaja tietää, että eläkkeelle pian pääsevän ei tarvitse ponnistella aivan yhtä paljon kuin muiden, vaan hän voi hoitaa hommansa mitenkuten, Vartiainen sanoo Iisalmen Sanomille.

Onpas demaritaustaiselta Vartiaiselta outoa puhetta. Työkokemuksen ja osaamisen siirtäminen nuorille on työnantajienkin näkökulmasta arvokasta ja rahanarvoista toimintaa. Eikä missään ole todistettu, että nuoret olisivat tehokkaampia työssään kuin vanhemmat työntekijät. Kyllä kokemuksella on yhä työnteossa merkitystä.

Tulee mieleen, että oliko ylijohtaja Vartiainen vielä päivätorkuiltaan kunnolla herännyt?