PAAVIA PAAVILLISEMPI

Lauri Kontro: ”EU:ta on helppo syyttää, vaikka usein päätökset tehdään Helsingissä.” Suomalaiset ovat monissa asioissa paavillisempi kuin paavi. Tämä näkyy määräyksissä, joiden takana on jokin EU-ohje.

EU:ta on helppo syyttää, vaikka usein päätökset tehdään Helsingissä. Todellisuudessa unioni ei ole niin tiukka, kuin sen pahimmat arvostelijat väittävät sen olevan. EU on kuin katolinen kirkko, jossa paavi sanoo yhtä ja kansa tekee toista.

Tällä hetkellä Suomi on hukkumassa sontaan, kun maatilojen lietesäiliöitä ei saa tyhjentää. Määräys on tullut ympäristöministeriöstä. Maatiloista kyllä pidetään huolta, mutta tulvan tullessa isot kaupungit huljauttavat puhdistamolietteensä jokiin.

Nyt ollaan kotiteurastamojen teurasjätteiden hautaaminen. Samaan aikaan kun kuluttajat huutavat lähiruokaa, lähiteurastus tehdään kannattamattomaksi. Hirven suolet saa vielä jättää korppien ruuaksi, ellei asian julkistaminen johda sitten siihen, että sekin keksitään kieltää. Ihmisiä sen sijaan saa haudata maahan.

Kun EU:ssa on sovittu suurpetojen suojelusta, tätä tulkitaan Suomessa niin, että kaikki häirikkösudet pitää rauhoittaa. Kun Saksaan vaelsi Itävallasta yksi vaaraton karhu, se tapettiin heti. Saksa on samassa EU:ssa kuin Suomi.

Suomessa suunnitellaan nyt valtion Natura-maille mittavia käyttökieltoja. Kun hetteinen suo on laitettu Naturaan sen takia, että siellä kasvaa harvinaista niittyvillaa, alueella kielletään hirvijahti. Mikään muu maa ei tee vastaavia kieltoja.

Kun EU:ssa hyväksytään direktiivi, joka määrää rekkojen mitat, Suomessa tulee töitä puusepille. Rekkoja levennetään ja kavennetaan sisäpuolelta viisi senttiä.

Tapauksia on satoja. Olennaista kaikissa on, että EU ei suinkaan aina edellytä järjen käytöstä luopumista. Häirikkösudet saa poistaa ja lantaa levittää vaikeissa oloissa ilman, että se kiinnostaa Brysselin herroja tippaakaan.

Suomessa kuitenkin rakastetaan kieltoja. Sen vuoksi ne tehdään mahdollisimman ankariksi.

Tietenkään tämäkään ei ole oma vikamme. Maamme on ollut sekä Ruotsin että Venäjän yhteydessä. Nehän antoivat meille perinnön. Ruotsista saatiin joustamattomuus ja Venäjältä ylimielisyys.

Maaseudun Tulevaisuus on hyvä lehti ja Lauri Kontron punkti kannattaa aina lukea.

Olen jälleen kerran hänen kanssaan samaa mieltä.