KUNNE KULJET TERVEYDENHUOLTO?

Työterveyshuollon erikoislääkäri Jouni Luomaranta vastasi KP 23.2 kysymykseeni, miksi Kokkolan kaupungin omistamassa Työplussassa pitää olla oma erillinen tietojärjestelmä. Hän vastasi yhdessä lauseessa, että työterveyshuollon tietojen pitää olla erillään muun kansanterveystyön ja erikoissairaanhoidon tiedoista.

Vastauksen mukaan potilaiden tiedot pitää olla siis vähintään kolmessa eri sähköisessä mapissa eli muun kansanterveystyön, erikoissairaanhoidon ja työterveyshuollon tiedostoissa. Mutta miksi niiden pitää olla lukkojen takana?

Eihän Työplussa lähetä potilaitaan normaalitapauksissa muihin työterveyshuollon toimipisteisiin vaan ymmärtääkseni samalla mäellä sijaitseviin sairaaloihin. Eikö siis asiakkaan kannalta ole ensiarvoisen tärkeätä, että tieto liikkuu kitkattomasti sillä mäellä?

Myöskään tietosuojalaki ei voi olla ohjaamassa hajasijoitettuun tietojärjestelmään. Uskoakseni suurin osa potilaista antaa luvan tietojensa siirtämisen järjestelmästä toiseen.

En moiti viranhaltijoita enkä työntekijöitä. He tekevät varmasti parhaansa. Mutta näin sivusta seuraten poliittinen päätöksenteko Kokkolassa erityisesti sosiaali-ja terveydenhuollon alueella on hajanaista.

Poliittisen johdon pitää näyttää selkeästi mihin suuntaan edetään. Sosiaali-ja terveyspalvelut ovat kuntalaisten kannalta ykkösasioita. Niiden kehittämiseen ja turvaamiseen pitää löytyä jäntevä menosuunta. On pakko löytää uusia hallintoratkaisuja ja poistaa turhia terveydenhuollon raja-aitoja. Muuten loppuvat kaupungilta rahat.

Poliittisen johdon tulee tehdä terveyspalvelujen turvaamiseksi selkeitä tulevaisuushakuisia päätöksiä.  Sellaiseksi ei riitä, että kahvitarjoilu lopetetaan valtuuston kokouksissa.