MINNE KULJET TERVEYDENHUOLTO?

.

Tämän hetken tarjoukset terveydenhuollon huippuosaajista liikkuvat liki 2000 euron päivätaksassa. Lisäksi laskua kasvattavat useissa tapauksissa vielä matkakorvaukset ja hotelliasuminen. Näin terveysalan yksityiset toimijat rahastavat hädässä olevia kuntia ja kuntayhtymiä. Ei ole ihme, vaikka tällaisesta liiketoiminnasta on varaa maksaa osinkoja ulkomaita myöden.

Julkisen terveydenhuollon puolustajana pelkään, että tässä rahastuksessa loppuvat kunnilta ja valtiolta eväät. No siihenkin markkinatalous löytää ratkaisun. Tämä pörssinoteerattu ahneuden siivittämä terveydenhoitobisnes voi siirtyä ulkomaille.  Siellä saattaa olla paremmat markkinat ja varakkaammat maksajat.   

Totuuden nimissä on syytä todeta, että kyllä tätä kyltymätöntä ahneutta esiintyy monella muullakin taholla kuin terveydenhuollossa. Me suomalaiset olemme Kreikan tiellä. Tulevia sukupolvia tässä käy sääliksi. Valtakunnan päättäjille tiedoksi, etteivät nämä ongelmat poistu eivätkä kustannukset pienene pelkästään kuntarajoja siirtelemällä.

Kirjoitin jokin aika sitten Kokkolan terveydenhuollosta. Kyselin omistajuuden ja kokonaisnäkemyksen perään. Tulin myös siihen tulokseen, että ohjakset ovat löysissä käsissä.

Yksi kummallisuus on sairaaloiden yhteydessä toimiva Kokkolan kaupungin omistama Työplus. Miten on mahdollista, että tässä talossa on oma tietojärjestelmä, joka ei ole synkroonissa terveyskeskuksen ja keskussairaalan kanssa.

Jos asiakaslähtöisyydestä tätä tarkastelee, niin ihmetyttää, kuka tällaisia päätöksiä tekee ja kuinka on mahdollista, että kaupunki ne siunaa? Eikö asiakkaan salliessa potilastietojen pitäisi nykyaikana kulkea kitkattomasti, kun vielä kaikki kolme toimijaa ovat fyysisessä keskinäisessä yhteydessä ja liki seinänaapureita?