PUHEENJOHTAJA MARI KIVINIEMI KEHÄÄN!

Presidentti Tarja Halosen valtakausi on päättymässä. Puolueet ovat reivaamassa purjeitaan ensi vuoden presidentin vaalien ehdokkaitten etsintäasentoon. Varmoja presidenttiehdokkaita ovat tällä hetkellä kokoomuksen Sauli Niinistö ja vihreiden Pekka Haavisto.

Perussuomalaisten Timo Soini on kertonut lähtevänsä todennäköisesti ehdokkaaksi. Hän ilmoittaa päätöksestään syksyllä. RKP:n ehdokas lienee vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet. Vasemmistoliitolta ja kristillisdemokraateilta odotetaan kilpaan puheenjohtajia Paavo Arhinmäkeä ja Päivi Räsästä.

SDP:ssä ehdolle syksyn jäsenäänestykseen on nostettu tähän mennessä ehdokkaiksi Eero Heinäluoma, Lasse Lehtinen, Mitro Repo ja Ilkka Kantola.

Keskusta järjestää presidenttiehdokkaastaan neuvoa antavan jäsenvaalin syksyllä. Lopullisen valinnan suorittaa lokakuun lopulla järjestettävä puoluekokous.

Mielestäni keskustan kannalta viisasta olisi laittaa tässä tilanteessa puheenjohtaja Mari Kiviniemi kehään. Marin on löydettävä puolueelle uusi alku. Hänen on näytettävä, että hänellä on vielä virtaa ja ajatuksia. Millä muulla näyttämöllä puheenjohtaja saa yhtä näyttävän roolin tuoda esiin keskustan uutta ilmettä ja asiaa. Ellei nykyinen puheenjohtaja tähän kykene, niin sitten alkaa keskustelu uudesta puolueen puheenjohtajasta.

En usko, että keskusta pääsee jaloilleen Anneli Jäättenmäen, Seppo Kääriäisen tai Paavo Väyrysen presidenttiehdokkuuden turvin. Toki heitä kaikkia kipeästi tarvitaan tässä puolueen kannatuksen ja uskon palauttamistyössä.

Viime aikaisista takaiskuista huolimatta keskustan on mentävä eteenpäin kohti huomista ei eilistä.