JYRKI ÄLÄ TYRKI, PÄÄTALON KALLEA

Kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen isännöi viikonloppuna Euroopan konservatiivipuolueitten johtajia Helsingissä. Paikalla oli nimekäs kaarti aina Italian pääministeri Silvio Berlusconia myöden.

SDP:n vaalivankkureita vetävä entinen pääministeri Paavo Lipponen nimitti konservatiivijohtajia ”rangaistuskomppaniaksi” ja Kataista sen puheenjohtajaksi. Katainen kävi vastaiskuun syyttäen, että Lipponen kieltää aina itsensä vaalien alla. Tässä ei ole mitään epätavallista. Kyllä puoluejohtaja voi puolustautua.

Mutta Katainen vertasi Lipposen talousoppeja Kalle Päätalon tuotantoon. ” Sama kuin ostaisi Kalle Päätaloa, pitää vain tietää tuotantokausi.” Tässä Katainen iski kirveensä kiveen. Hän halveksi ja mitätöi suurta suomalaista kirjailijaa ja hänen elämäntyötään. Tosi vaatimattomista lähtökohdista suomalaisten arvostamaksi kirjailijaksi ponnistaneen Päätalon elämäntyötä porvari Katainen on väärä henkilö vähättelemään.  

Jos Katainen kunnioittaisi työllistämistä, itsensä kehittämistä, suomalaisten elinolosuhteitten ja suomalaisen työn kuvaamista, niin noin nuoren miehen pitäisi olla hiljaa. Päätalon harvinaisen arvokas elämäntyö sisältää mm. 39 romaania, monta elokuvaa, televisiosarjan, kunniatohtoruuden ja professorin arvon. Kyllä nämä ansiot pitäisi riittää poroporvarillekin. Paperi- ja metsäteollisuuskin kunnioittivat Päätaloa, sillä hänen kirjojensa painosmäärät olivat niin valtavia. Kaikkiaan Päätalon kirjoja on painettu noin 3,5 miljoonaa kappaletta.

Katainen loukkasi monen mestarikirjailija Päätalon lukijan mieltä.