KAKSI HIIHTOLEGENDAA ON POISSA

Vuodenvaihteen tienoilla poistui joukostamme kaksi suomalaisillekin tuttua mestarihiihtäjää; ruotsalainen Assar Rönnlund ja Neuvostoliittoa edustanut Pavel Koltsin.

Assar Rönnlund kuului 1960-luvun menestyjiin. Maailmanmestaruus Zakopanessa ja olympiavoitto Innsbruckin talvikisojen viestissä olivat Rönnlundin huippuhetket. Neljätoista Ruotsin mestaruutta kertovat hänen tasostaan.

Assar Rönnlund oli naimisissa suomalaissyntyisen huippuhiihtäjä Toini Gustafssonin (syntyjään Karvonen) kanssa. Rönnlundit viettivät eläkepäiviään Uumajassa.

Pavel Koltsinin ansiolista hiihtäjänä on kunnioitusta herättävä. Päällimmäisenä olympiavoitto Cortinan viestissä. Pavel Koltsin oli naimisissa mestarihiihtäjä Alevtina Koltsinan kanssa.

Koltsinit muuttivat Neuvosto-Viroon urheilijapoikansa Fjodorin luokse ja he saivat Viron kansalaisuuden vuonna 1996. Suomalainen hiihtäjäsuuruus Siiri ”Äitee” Rantanen kävi Koltsineilla kylässä. Vierailu näytettiin Suomen TV:ssä. Koltsinit olivat vaatimattomia ja sympaattisia. He saivat ohjelman myötä paljon uusia ystäviä. Vierailuohjelma pitäisi nähdä vielä uusintana.