OUTOA PUTSAUSTA

Politiikkaa putsataan nyt oikein urakalla. Valtakunnassa on kääritty hihat ja pantu suuret luudat lakaisemaan. Puhdistuksen kohteena on erityisesti Suomen keskusta.

Tässä siivoamisessa ei säästetä pääministeriäkään. Valtakunnan oikeuskansleri  Jaakko Jonkka siirsi reippaan vuoden pähkäilyn jälkeen past pääministeri Matti Vanhasen kohtalon perustuslakivaliokunnalle. Siellä sitä nyt sitten pyöritellään luultavasti ainakin seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.

Valtakunnan ylimmäisen tuomarin Jonkan toiminnassa näyttäisi olevan klappia ainakin sen tuuman ja vartin verran kuten keihäänheittäjä Jorma Kinnusen kuuluisassa olkapäässä.  

Hallituksen avustuspäätöksiä voi olla samassa asianipussa satoja. Ne tulevat virkamiesten ja valiokuntien valmistelemina ja ne hallitus normaalisti hyväksyy pääministerin yhdellä nuijan kopautuksella.

Kyllä tällaiset yksityiskohdat ja jääviyskysymykset pitää esikuntien hoitaa jo asioitten valmisteluvaiheessa. Pääministeri ei voi seurata pikkutarkasti jokaista asiaa ja olla tietoinen kaikista detaljeista.  

Jos tällaisen ”unohduksen” seurauksena pääministeri joutuu valtakunnan oikeuteen, niin onhan siinä ihmettelemistä. Kyllä politiikan siivoustalkoot ovat ajautumassa outoon valoon.

Tässä taannoin oli eräässä valtakunnan mediassa otsikko: ”Keskustalle myönnetyt vaaliavustukset ovat laittomia.”

Siltä se nyt näyttää.