DIPLOMATIAA TARVITAAN EDELLEEN

Kokoomuksen puheenjohtaja ja valtiovarainministeri Jyrki Katainen vieraili eilen Venäjällä. Tämän päivän lehdet kertovat, että Katainen oli täsmentänyt kokoomuslaisten arvioita Venäjästä. Hän oli todennut, että heidän arvionsa itänaapuristamme  talousmahtina perustuivat pitkälti kuponkien alustavaan tarkastukseen.

Väliin he olivat vertailleet Venäjän talouslukuja Hollantiin ja väliin Espanjaan. Vertailemattakin on selvää, että Venäjä kuuluu myös taloudessa maailman johtaviin maihin. Sen takaavat jo yksistään mammuttimaiset energiavarat.

Helsingin Sanomat ja Kauppalehti ovat seikkaperäisesti selanneet OECD:n talouslukuja ja tilastoja ja todenneet, että Venäjä on maailman kuudenneksi suurin talousmahti.

Edelleen 2000-luvulla ulkopolitiikan työvälineisiin tulee kuulua diplomatian. Eivätkä arvostettujen presidenttiemme Paasikiven ja Kekkosen opetukset maamme sijoittumisesta maailmankartalla ole vanhentuneet.

Suomen ulkopolitiikkaa on hoidettu vuosien saatossa niin viisaasti ja taidokkaasti, että maamme ulkoiset suhteet joka suuntaan ovat hyvässä kunnossa. Myös itäisen naapurin kanssa suomalaiset poliitikot voivat tänään keskustella asioista oikeilla nimillä.

Mutta turhanpäiväinen uhoilu on kaikilla elämän tasoilla vastenmielistä ja luotaan työntävää. Eikä siitä ole polttoaineeksi politiikkaan eikä varsinkaan ulkopolitiikkaan.

Yksi kommentti artikkeliin ”DIPLOMATIAA TARVITAAN EDELLEEN”

  1. Kokoomuksen olisi syytä pitää mölyt mahassaan, sillä Venäjä on monilla Suomalaisilla teollisuudenaloilla merkittävä kauppakumppani. Tämä kumppanuus perustuu melko pitkälle ostajan ja myyjän väliseen sopimukseen, mutta varmasti ostaja (=Venäjä) miettii pari kertaa haluaako ostaa tavaraa maasta joka ministereiden suulla aliarvioi ostajan kotimaata. Itse ainakin ostajana saattaisin kääntää katseeni toisaalle, sillä mm. elintarvikkeita saa tuotua muualtakin kuin Suomesta. Tähän kumppanuuteen ei ole merkitystä sillä kuinka iso se Venäjän talous oikein on ja tämän tuntuvat nyt herrat Katainen sekä Stubb unohtaneet.

    Lisäksi Venäjällä on omat keinonsa ryhtyä osoittamaan mieltään, sillä tullivirkailijat saattavat lähteä pidemmälle ruokatunnille ja jättää rajalla seisovat rekat seisomaan epämääräisesti jonoon pidemmäksikin aikaa. Vaihtoehtoisesti he voivat kehittää jonkin uuden säädöksen jota aletaan yllättäen noudattamaan.

Kommentointi on suljettu.