EI UUTTA AURINGON ALLA

Tietokirjailija  Risto Niku kuuluisan hiihtäjä Tapani Nikun poika kertoo teoksessaan KOVAA PELIÄ ALPEILLA yksityiskohtaisesti Chamonix’n 1924 olympiahiihdoista.

Kisojen avausmatkalle 50 km:n hiihtoon suomalaiset lähtivät suurin toivein. Anton Collin ja Tapani Niku olivat voittaneet aikaisemmin norjalaiset Holmenkollenilla. Tämä oli ollut siihen asti lyömättömille norjalaisille karvas ja nöyryyttävä tappio. 

Ranskalaiset olivat tottumattomia maastohiihtokilpailujen järjestäjiä ja norjalaiset tarjosivat apuaan. Suomalaisten tietämättä hiihtoreitti oli  muutettu. Chamonix’n olympiakisa käytiin yhtenä kierroksena, joka nousi kahden alppijäätikön yli lähelle kahden kilometrin korkeutta. Reitin korkeusero oli 850 m.

Suomalaishiihtäjät olivat ymmällään ja kyselivät: ” Miksi järjestäjät muuttivat radan viime hetkellä?” Taustalla oli norjalaisten tahto; he halusivat mahdollisimman vaikeat nousut ja laskut estääkseen Kollenin tappion toistumisen. Paras suomalainen oli tällä hengenvaarallisella ladulla Matti Raivio. Hän oli seitsemäs ja jäi voittajalle 22 minuuttia. Voittajasuosikki Tapani Niku vieri jyrkännettä alas ja loukkasi itsensä.

Norjalaisten asema ja vaikutusvalta Kansainvälisessä Hiihtoliitossa  oli silloin yhtä hallitseva kuin tällä hetkellä. Tässä yksi esimerkki. Norjalainen hiihtäjä Marit Björgen saa käyttää astmalääkitystä mutta synnynnäistä astmaa poteva suomalainen yhdistetyn mies Anssi Koivuranta ei.

Ei mitään uutta auringon alla. Heja Norge!  Seier’ n er vår!