SE ON IHAN MATTI

Olin viime viikonloppuna Itämeren aalloilla keskustan risteilyllä. Myönteisen osanottajajoukon keränneelle kekrimatkalle Tallinnaan  osallistui puolueen terävimmän kärjen lisäksi aktiivikeskustalaisia ympäri Suomen.

Suurimman mielenkiinnon kohdistin Matti Vanhasen lauantaiseen linjapuheeseen. Se oli hyvä ja asioita monipuolisesti tarkastelevan pääministerin puhe. Mutta yksi siitä puuttui ja sen mukana paljon. Se ei ollut puolueen puheenjohtajan puhe. Monet odottivat puheelta enemmän aatetta ja henkeä. Niin minäkin.

Se oli ihan mattia. Liki pelkkää asiaa. Hän ei yrittänytkään saada lainetta liplattamaan saatikka värisemään. Me keskustalaiset olemme tottuneet aikojen saatossa puheenjohtajiin, jotka saavat kannattajissa hengen päälle. Matti ei ole matkasaarnaaja vaan erinomainen asioitten hoitaja. Matti on hyvä pääministeri.  

Riittääkö tämä keskustalle? Sitä on vaikea ehdottomasti sanoa. Voihan olla että tiukan talouden ja vaikean työttömyyden edessä olevassa Suomessa asioitten hyvä hoitaminen tuo kohtuullisen vaalituloksen.

Itse näkisin, että kokoomuksen ohi kärkitilalle me ei Vanhasen johtamana päästä. Kyllä puoluejohtajan ominaisuuksiin pitäisi sisältyä enemmän ”lavakarismaa.” Keskustan onni on, että demareitten tilanne on tosi hankala. Jutta Urpilainen ei ole saanut puoluettaan missään vaiheessa haltuunsa. 

Keskusta on nyt ”online” tilassa. Puolueväki on linnoittautunut puolustusasemiin ja odottaa puoluejohdolta jonkinasteisia muutoksia. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli esitti ministerien kierrätystä. Itse en usko kierrätykseen pelkän kierrätyksen vuoksi. Siihen pitää syntyä luonteva tarve.

Joka tapauksessa nyt vallitseva tilanne pitää kannatuksemme nykytasolla muttei anna toivoa paremmasta menestyksestä tulevilla vaalikentillä. Tällä menolla me ei saada liikkuvia äänestäjiä keskustan rekeen. Lahden puoluekokoukseen on vielä pitkä matka kuljettavana. Sanoisin, että liian pitkä vain odotella. 

Toivottavasti ensi kesän puoluekokousta varten  ilmoittautuu pian vakavasti otettavia haastajia niin Vanhaselle kuin Korhosellekin. Se aikaansaisi virkistävän kilpailutilanteen puolueen sisällä ja avaisi aidon keskustelun puolueen linjasta.