MEPIT ON VALITTU

Äsken käydyt EU-vaalit olivat niin jännittävät kuin etukäteen saattoi povata. Niin puolueitten välillä kuin puolueitten sisällä käytiin kova kilpailu.

Kokoomus säilyi suurimpana puolueena mutta sai vain kolme edustajaansa Brysseliin. Voidaan sanoa, että kokoomuksen voittokulku pysähtyi.

Keskusta sai myös kolme edustajaansa EU-parlamenttiin. Anneli Jäätteenmäki sai taas vahvan valtakirjan. Uutena kirkkaana tähtenä nousi politiikan kartalle varkautelainen Riikka Manner. Hänellä on laaja koulutus ja kielitaito. Hän on ollut myös SM-tason estejuoksija. Riikasta kuullaan vielä.

Vaalit antavat Keskustan puheenjohtaja Matti Vanhaselle työrauhan. Vaalin tulos oli keskustalle kaikista ennakkoon povatuista kauhukuvista johtuen kuitenkin siedettävä. Puolueen alaspäin meno on taittunut ja tästä eteenpäin mennään hitaasti mutta varmasti ylöspäin.

Koko vasemmistolle käydyt vaalit olivat murheelliset. Vasemmistoliitto menetti ainoan edustajansa. Heidän on pakko pikaisesti ryhtyä henkilövaihdoksiin puolueensa johdossa.

Sosialidemokraatit kärsivät masentavan vaalitappion. Puheenjohtaja Jutta Urpilainen sai uuden kaartinsa kanssa hommattua ainoastaan yhden sosialistin Euroopan eduskuntaan. Sitoutumattoman pappi Mitro Revon polittisista ajatuksista ei ole saanut mitään selvää. Hän on kuin Juice Leskisen maitolaituri –kallellaan vähän joka suuntaan. On siinä perusdemareilla ihmettelemistä. Sitoutumaton ortodoksipappi puolueen ykköstykki.

Jutta Urpilainen on menettämässä polittisen uskottavuutensa. Se on valitettavasti sanottava. Hänen esiintymisensä television vaalitenteissä olivat heikkoja. Päälle puhumista ja äänen kohoamista tiukoissa tilanteissa melkein falsettiin. Jutan pitäisi kiireesti mennä esiintymiskursseille. Eikä haittaisi vaikka puheenjohtajalla olisi myös uskottavaa asiaa kerrottavana äänestäjille.

Perussuomalaiset johtajansa Timo Soinin ansiosta saivat kiistattoman vaalivoiton. Heidän sanomansa upposi kuin voihin. Ei voi muuta kuin ihmetellä. Populistiset ja rasismia hipovat kannanotot nostattavat hiuksia pystyyn. Ei ole ihme vaikka edesmenneen legendaarisen Veikko Vennamon perikunta sanoutui irti moisesta menosta.

   

Yksi kommentti artikkeliin ”MEPIT ON VALITTU”

  1. Joo, on aikoihin eletty, kun vasemmiston kannatus on yhtä suurta kuin kokoomuksella. Jos, joku olisi tällaista povannut 80- tai 90-luvulla, nniin Niuvanniemeen olisi lähetetty. Demarien kannatus on ollut alempana vain kerran eli surullisten Honka-vaalien aikana 1962. Vasemmistoliitto tas voisi sammuttaa valot ja lopettaa toimintansa. Vihreiden hyvä menestys perustui vain pääkaupunkiseutulaisten ahkeraan äänetämiseen. Vihreiden toiminta kulminoituu sinne ja näillä cityvihreillä ei ole mitään kosketusta tavallisen ihmisen arkeen. Soinilaiset on luku sinänsä. Keskustan Korhosen pitäisi miettiä politiikanteon painopistettä: eivät terveet tarvitse parannusta vaan sairaat. Keskusta sa akehtiysalueilta ne äänet, mitkä saa, mutta vaalit ratkaistaan pk-seudulla. Soini on sinne murtautunut, mutta Korhonen on jäänyt Merikarvia-Virrat-Hankasalmi-Rääkkylä -linjalle.

Kommentointi on suljettu.