DEMARIEN SYVÄ LAMA

Käydyt EU-vaalit todistivat koruttomasti sosialidemokraattien alamäen. Se on ollut näkyvissä jo jonkun aikaa mutta kriisin syvyys yllätti.

Melkein eläkeikäinen Nato-kannattaja Liisa Jaakonsaari jää ainoaksi suomalaiseksi demarimepiksi. Pappi Mitro Repoa harva pitää poliitikkona. Hän on enempi lystikäs ja julkisuudessa briljeeraava mieshenkilö, jonka poliittiset näkemykset ovat vain arvailtavissa.

Demarit ovat ajautumassa niin valtakunnallisesti kuin täällä Kokkolanseudullakin iltaruskon puolueeksi. Tulevaisuus on hakusessa. Ei ammattiyhdistysliikkeestä enää ole pelastajaksi. Eivät kaikki duunarit ole demareita. Kokkolanseudulla demarit pyörivät yhden sukukunnan välittömässä ohjauksessa. Uusille tulokkaille ei elintilaa juuri liikene.

Puheenjohtaja Jutta Urpilaista ei voi yksin syyttää. Demarit ovat nyt tosi pahassa pinteessä. Merkittävää kannatuksen kasvua ei ole näköpiirissä. Sosialidemokraatit uhkaavat tippua nykyjunan kyydistä. Tuskin puoluejohdon henkilövaihdoksillakaan saadaan merkittävää lisäarvoa.

Demarien on löydettävä uutta sanomaa, uudenlaista poliittista sytykettä suomalaisille, jos mieli menestyä tulevissa vaaleissa.