KAUSTISEN KANSANMUSIIKKIJUHLAT

ovat olleet jo vuodesta 1968 aina heinäkuussa kulttuuriväen kalentereissa. Niistä on muodostunut musiikin suurtapahtuma, joka on tehnyt Keski-Pohjanmaata tunnetuksi koko Euroopassa. Sellaiset nimet kuten Konsta Jylhä, Kaustisen purppuripelimannit, JPP ja Tallari tunnetaan laajalti. Vuosien varrella juhlilla ovat vierailleet suomalaisen viihdemaailman valovoimaisimmat tähdet. Viime vuoden festivaaleilla oli 117.000 kävijää.

Nyt Kaustisen Kansanmusiikkisäätiö on ajautunut taloudelliseen siltaan. Tilanteen tervehdyttämiseksi on tehty pitkäjännitteistä työtä, mutta kovat kustannuspaineet ovat ajaneet tämän arvokkaan kulttuuritapahtuman tukalaan tilanteeseen.

Yhtenä ulospääsykeinona järjestäjät ovat päättäneet toteuttaa YSTÄVÄ-JA TULEVAISUUSANNIN. Se on suunnattu sekä yksityishenkilöille että yrityksille ja yhteisöille. Vastineeksi Kansanmusiikkisäätiö tarjoaa lippuja tulevien vuosien festivaaleille.

Mielestäni tähän ojennettuun käteen kannattaa tarttua. Kysymyksessä on Kaustisen kansanmusiikkijuhlien tulevaisuus. Ne ovat osa suomalaista korkeatasoista kansankulttuuria. Kaustisen festivaalit ovat myös kiistatta yksi suomalaisen kulttuurikesän väriläiskä. Emmehän anna tämän vuodesta 1968 asti järjestetyn keskipohjalaisen musiikin suurtapahtuman tulevaisuuden vaaraantua.