KESKUSTAN ON JATKETTAVA UUDISTUSTYÖTÄ

On totta, että Matti Vanhasen johtama Keskusta menestyi vaisusti äsken käydyissä paikallisvaaleissa kautta maan. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei pidä kuitenkaan tehdä. Kannatuksemme oli edelleen yli 20 prosenttia.

On vaadittu puheenjohtaja Vanhasen eroa ja keskustaministereiden kierrätystä. Nyt ei pidä vetää hätäjarrusta. Pääministeriä emme voi vaihtaa. Hän jatkaa ainakin seuraavaan puoluekokoukseen asti. Perusteetonta on myös vetää kuntaministeri Mari Kiviniemen päätä pölkylle. Hän jatkaa ministerinä Hannes Mannisen alulle panemaa työtä.

Ministeri Kiviniemi on vihdoin vaivoin saatu Helsingissä ykköstykiksemme. Hän sai taas mukavan äänisaaliin pääkaupungista. Myös Espooseen ja Vantaalle pitäisi saada Marin kaltainen vetovoimainen keskustaedustaja. Ministeri Kiviniemeä pitää tukea eikä horjuttaa. Hän saa helsinkiläisenä ministerinä sanansa pääkaupunkiseudun ihmisille perille. Häntä ei ole varaa kierrättää.

Puoluesihteeri Korhonen on ollut pettymys. Hän on hoitanut varsinaisen sihteerin ja vaalipäällikön työnsä huonosti. Hänen aktiviteettinsa on kohdistunut poltikointiin ja hihasta vedettyihin lausuntoihin. Esimerkiksi Korhosen lausunnot juuri ennen kunnallisvaaleja palkkojen jäädyttämisistä olivat huonosti harkittuja. Liian usein puoluesihteeri joutuu sulkemaan kännykkänsä  ja lähtemään Seinäjoelle maanpakoon. 

Kyllä kansa uskoo, jos puoluesihteeri käy maakunnissa moittimassa hallituksen päätöksiä ja kertomassa, että Kokoomus jyrää meitä. Pääministeri Vanhasen arvostelussa ansioituneitten Kari Hokkasen ja Jarmo Korhosen kotikaupungissa Seinäjoella Keskusta koki murskatappion ja Kokoomus jyräsi suurimmaksi puolueeksi ohi Keskustan.  

Keskustan pitää parantaa juoksuaan. Se on selvä. Mutta vaarallista on puhua tosissaan, että puolue lopettaisi uudistustyönsä ja ottaisi peruutusvaihteen käyttöönsä. Arvovaltaiset keskustatahot ovat sitä vaatineet, mutta se tarkoittaisi, että olisimme pian 15-16 prosentin puolue.

Emme voi hirttäytyä asioihin. Varoittavina esimerkkeinä tästä ovat pohjoismaiset veljespuolueemme, jotka ovat kuihtuneet minipuolueiksi. Puolueen edun mukaista on, että puheenjohtaja Vanhanen jatkaa. Puoluesihteeri Korhosen on ryhdyttävä tekemään varsinaista työtänsä ja lopetettava puoluetta hajottavat lausuntonsa. Keskustalaista järjestötyötä on tehostettava, siihen on saatava lisää virtaa. Onko puoluesihteeri Korhosesta siihen? 

Edessä voivat olla sellaiset ajat, että tarvitaan osaavaa ja vahvaa pääministeriä ja toimintatarmoista hallitusta. Onneksi Suomella on tällä hetkellä sellaiset.