KEIHÄÄNHEITTÄJÄ JONNI MYYRÄ, sankari vai konna?

Monet pitävät Jonni Myyrää kaikkien aikojen parhaana suomalaisena keihäänheittäjänä. Hän voitti kultamitalin Antwerpenissä 1920, jossa hän osoitti suomalaista sisua. Amerikkalaisen verryttelyheitto osui heittokäden kyynärvarteen ennen karsintakisaa. Hän pääsi kuitenkin karsinnasta finaaliin. Ennen finaalia lääkäri laittoi siteen ja poisti luunsirun. Loppukilpailussa Myyrä otti kultamitalin. Pariisissa 1924 Myyrä, tämä suomalainen suuri tuntematon voitti taas kultaa. Välittömästi kisoista hän lähti Amerikkaan. Myyrä ei käynyt enää koskaan Suomessa.

Kolmannestakin kultamitalista voidaan jossitella. Vuonna 1916 olisi Myyrä kamppaillut kultamitalista, mutta silloin ei olympialaisia järjestetty. Samoin 1928 Myyrä olisi ollut kultamitalikunnossa. Mutta Suomen olympiakomitea halusi hänet Ameriikasta Suomeen karsintoihin. Siihen Myyrä ei suostunut, koska hänellä oli maksamattomia lainoja ja laskuja.

Jonni Myyrä toimi Savitaipaleella kunnallislautakunnan esimiehenä (kunnanhallituksen puheenjohtajana). Kunnallisvirkamiehiä silloin ei ollut. Myyrä hoiti käytännössä kunnan kaikki asiat, myös talouden. Kunnassa suoritettiin ylimääräinen tilintarkastus. Kunnan kassa oli Myyrällä kotona ja se oli tyhjä. Myyrä oli omien epäonnistuneitten liiketoimiensa peittämiseksi kavaltanut suunnilleen kolmanneksen kunnan miljoonan markan budjetista.

Myyrä sai lainaa Lappeenrannasta ja maksoi kavaltamansa rahat kunnalle. Hän perusti ravintolan Lahteen, mutta sekin yritys meni poskelleen. Hänet haettiin konkurssiin ja maksamattomia lainoja oli kertynyt miljoonan edestä. Hän sai taas hommatttua uuden lainan Lahden kansallis-osake-pankista. Sitten olivatkin edessä Pariisin olympialaiset, joista hän sitten karkasi kultamitali ja rahat taskussaan pysyvästi USA:han.

Savitaipaleelle jäi vihaisia miehiä ja sukuja, jotka olivat taanneet Myyrän lainoja. Myyrä on monille savitaipalelaisille vieläkin persona non grata. Jonni Myyrän poika kävi ennen talvisotaa armeijan. Hänet hakattiin Savitaipaleella sairaalakuntoon. Jonni junior palasi välittömästi takaisin Amerikkaan. Myyrälle on pystytetty muistomerkki hänen entiselle kotipaikalleen Savitaipaleen Hyrkkälän kylään.

Jonni Myyrä jatkoi mahdollisuuksien maassa pankkialalla, mutta ajautui lopulta satamatöihin. Jonni Myyrällä oli elämänsä aikana ihmeellinen kyky selviytyä tiukoistakin tilanteista jaloilleen. Hän oli jenkeissä aikansa julkkis, joka esiintyi mielellään Hollywood-tähtien kanssa. Parhaan keihästuloksensa 68,55 Myyrä heitti USA:ssa. Hän heitti myös sikäläisissä näytöskilpailussa kiekkoa 48,80, yli silloisen maailmanennätyksen. 

Jonni Myyrä heitti useasti yli maalmanennätyksen, mutta ruotsalaiset eivät hyväksyneet tehtyjä tuloksia. He väittivät, että Myyrän heitot olivat pompusta mitattuja ja myötätuulituloksia. Näistä väitteistä suuttuneena Myyrä matkusti Tukholmaan ja heitti siellä uuden maailmanennätyksen ja rikkoi ruotsalaisen Eric Lemmingin ennätyksen. Tätä ruotsalaiset eivät enää voineet olla hyväksymättä.

Antti O. Arponen ja Seppo Hakulin ovat kirjoittaneet Myyrän(s.13.7.1892, Savitaipale, k.22.1.1955, San Francisco) tarinan kirjaksi, jota en ole vielä lukenut. Mutta heidän kirjaesitteistään ja eri lehdistä olen poiminut nämä tiedot. Ansioita Jonni Myyrällä on sekä sankariksi että konnaksi.