OLYMPIATULI SAMMUI

Eilen päättyivät Pekingin kesäolympialaiset. Ne onnistuivat kaikista epäilyistä huolimatta erinomaisesti. Kiinalaiset vetivät kisat läpi turvallisesti ja organisaatiot pelasivat järjestelyjen osalta kitkattomasti. Vuosien työ, yli 30 miljardin euron panostukset ja pienen valtion verran vapaaehtoisia tuottivat kontrolloidut, näyttävät ja toimivat kisat.

Kisapaikat olivat ensiluokkaisia, toimitsijat ja vapaaehtoiset osasivat hommansa ja televisiostakin välittyi kiinalaisten aito into ja ylpeys kisaisännyydestä.

Suomalaisten osalta kisat menivät jopa yli tavoitteiden. Tuomisina oli neljä mitalia. Se on hyvä saavutus. Keihäsmiesten esitykset olivat ehkä monen mielestä alakanttiin. Minusta kuitenkin sijat kolmas, neljäs, ja viides ovat ansiokkaita saavutuksia.

Liian monta etukäteenkin täysin turistimatkaa valitettavasti mahtui joukkoon. Enkä vieläkään ymmärrä sitä, että vastaleivottu Euroopan mestari Sari Multala jätettiin ilman kisaedustusta. Se oli skandaali ja valitsijoitten ihmeellistä jääräpäisyyttä.  

Kiina on noussut yhdeksi maailman tärkeimmistä talousmahdeista ja sen yhteiskunta on  vapaaehtoisesti avautumassa. Toivottavasti muu maailma ymmärtää näiden olympialaisten jäkeen kiinalaisia, sen kulttuuria sekä elämän menoa paremmin. Tämä maailman suurin kansakunta nousi myös urheilumahdiksi. Kiina voitti kultamitalitilaston.

Olympialaiset osoittivat, että Kiina on tullut suurvallaksi jäädäkseen. Maailman uheiluareenoilla sekä niiden ulkopuolella kannattaa Kiina ottaa huomioon.