PRESIDENTIN VALTAOIKEUDET

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua tasavaltamme presidentin valtaoikeuksista. Vettä myllyyn on lisännyt presidentti Tarja Halosen keittämä nimityssoppa sisäministeriön kansliapäälliköstä. Halonen nimitti kansliapäälliköksi aatesisarensa Ritva Viljasen vastoin hallituksen yksimielistä esitystä.

On paikallaan, että presidentin nimitysvaltuuksia karsitaan. Mutta onko järkevää riisua presidentti muusta vallan käytöstä. Mitä teemme vallattomalla presidentillä? Eikö silloin pitäisi lopettaa koko presidentti-instituutio?

Nykyinen vallankäyttö presidentin, hallituksen ja eduskunnan kesken kaipaa ilman muuta hiontaa. Mutta tämä pyhä kolminaisuus on kuitenkin toiminut kohtuullisen kiitettävästi vaikeinakin aikoina.

Täysin edustuksellinen presidentti on yhtä tyhjän kanssa. Kyllä lausunnon antajia Suomesssa riittää. Jos tällaiseen kansakunnan paperinukkeratkaisuun mennään, niin silloin kannattaisi kääntyä tosi tarkoituksella rakkaan naapurimme Ruotsin puoleen.

Ruotsalainen kruununperijä, prinsessa Victoria olisi ylivoimainen ratkaisu tähän tehtävään, mutta ei hän varmasti suostu edes oman toimensa ohella tällaista tointa harkitsemaan. 

Mutta hänen nuorempaa sisartaan prinsessa Madeleinea kannattaisi lähestyä. Siniverinen Madeleine olisi paljon hohdokkaampi johtamaan yritysdelegaatioita ja kättelemään itsenäisyyspäivän vieraita kuin puolivallaton poikamiehemme Sauli Niinistö.