EI OLE KOIRAA KARVOIHIN KATSOMINEN JA NIMENSÄ VÄÄRTI

Vieremäläinen metsäkoneita valmistava pörssiyhtiö Ponsse Oyj sai nimensä paikkakunnan sekarotuisen ajokoiran mukaan. Nyt jo varsin laajasti tunnettu ja kuuluisuutta saanut certifikaatiton Ponsse ajokoira on ollut aikoinaan sitkeä ja kestävä jänisten ajaja. Ensimmäinen metsäkoneen versio on kait näyttänyt sekarotuiselta elävältä.

Siitä Einari Vidgrenin menestystarina Ponssen matkassa on alkanut. Nyt tämän Einari Vidgrenin vuonna 1960 perustaman ja suurelta osin omistaman yhtiön palkkalistoilla on noin 900 työntekijää. Toimintaa on 40 maassa.

Ei ole kuuluisalle hevosmiehelle ollut sekarotuisen ajokoiran nimestä haittaa liiketoimilleen. Päinvastoin Ponsse on kaunis tuotenimen tuhkimotarina.

Entinen SOK:n pääjohtaja, vuorineuvos Jere Lahti kertoi Meijän Käläviä Päivillä käydessään ABC liikennemyymäläketjun alkuvaiheista. ABC oli tälle liikeidealle vain työnimike, jonka alla ideaa suunniteltiin ja kehiteltiin.

Ideasta tuli totta ja yrityksen johto alkoi miettiä todellista nimeä tälle toiminnalle. Jere Lahden mukaan ei kellään oikein välähtänyt semmoista kaikkia sytyttävää vaihtoehtoa. Niinpä sitten päätettiin, että olkoot vaikka ABC.

Nyt nämä ABC liikennemyymälät imuroivat automatkustajat pitkin ja poikin Suomea. Nimi toimii ja se on varma tae matkustajille, että niistä saa tasokkaat antimet ja palvelut.

Samoin on ihmisten kanssa. Ei nimi miestä eikä naista pahenna ellei mies tai nainen nimeä. Nimi on aina kantajansa väärti.