PEKING POLTTOPISTEESSÄ

Kisatuli saapui tänään Pekingiin. Naisjalkapalloilijat ottavat vähän ennakkoa ja aloittavat jo tänään kisaurakkansa. Varsinaiset kesäolympialaisten avajaiset ovat ylihuomenna perjantaina. Olympialaiset järjestetään ensi kertaa historiansa aikana Kiinassa.

Kisoja isännöi Kiinan kolmanneksi suurin kaupunki Peking. Tämä jättiläinen  on asukasluvultaan noin 15 miljoonaa. Peking tulee olemaan urheilumaailman valokeilassa runsaan kahden viikon ajan.

Peking on minullekin tuttu kaupunki. Viitisen vuotta sitten menimme viiden miehen porukalla pikajunalla Moskovasta Pekingiin. Junamatkan päätteeksi tutustuimme tähän idän metropoliin viikon ajan. Pekingin merkittävimmät nähtävyydet Kielletty kaupunki, Taivaallisen rauhan aukio, Taivaan temppeli ja lähistöllä mutkitteleva mykistävä Kiinan muuri tuli nähtyä.

Yksi kulttuurishokki oli valtava väenpaljous. Ihmisiä oli kuin muurahaisia joka paikassa. Mitään ihmeellistä savusumua ei silloin ollut havaittavissa. Tukahduttavan kuumaa oli koko sen viikon.

Olympialaisten tulo oli jo silloin nähtävissä ja kuultavissa. Kaupungin keskustassa pantiin vanhoja kortteleita maan tasalle hotellien ja uusien kerrostalojen tieltä. Ihmiset olivat katkeria ja vihaisia jouduttuaan muuttamaan omista kodeistaan.

Toivottavasti kisat onnistuvat. Kiinalaiset ovat satsanneet näihin olympialaisiinsa  valtavasti. Se on kansakunnan voiman näyttö. Turvallisuus ja ilman saasteet ovat päällimmäisiä huolen aiheita. Näissäkin asioissa isännät tekevät varmasti parhaansa.

Itse aion seurata kisoja televisiosta valikoiden. Ei millään jaksa kaikkea katsoa. Täytyy keskittyä niihin lajeihin, joissa suomalaiset ovat mukana.

Mukavia kisaviikkoja! Toivottavasti Suomi pysyy mitalikannassa.