POHJOINEN – MAHDOLLISUUKSIEN ILMANSUUNTA

Pohjoisesta ilmansuunnasta tulee yleensä aina hytisevän kylmää säätä. Onkohan se ollut syynä, että virallinen Suomi on suhtautunut tähän asti välinpitämättömän kylmäkiskoisesti pohjoisen mahdollisuuksiin. 

Esimerkiksi Norjanmeren Snöhvit ( Lumikki ) projektista suomalaiset yritykset saivat vain vähäisiä murusia muiden pöydiltä.   Länsinaapurimme Norja ja Ruotsi ovat olleet tyyystin eri ponnella yritystensä apuna ja tukena hankkimassa työtä ja toimeentuloa pohjoisessa ja Venäjällä.

Barentsin alueen kaasukentillä ja Venäjän uusimmalla kohdealueella (Stokman) Murmanskin edustalla sijaitsevat valtavat kaasu- ja öljyrikkaudet. Näiden aluiden merkitys tulee lähivuosina uuteen valoon. Siellä tulee olemaan erityisesti ekologian ja energiatalouden alueella mittavat mahdollisuudet. 

Nykyinen Matti Vanhasen hallitus on oivaltanut tilanteen ja ryhtynyt toimenpiteisiin.  Ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrynen on tehnyt kiitettävää työtä. Hänen johdollaan on neuvoteltu yhteistyöstä muiden maiden yritysten kanssa. Hankkeet ovat niin suuria, että suomalaisten yritysten on pakko verkostoitua päästääkseen näille pohjoisen apajille. 

Pohjoisen ääntä kannattaa kuunnella tarkasti. Pohjoinen ulottuvuus voi tuoda tulevina vuosina suomalaiselle työlle ja osaamiselle monenlaista lisäarvoa.