TEATTERISSA

Kokkolan kaupunginteatterin esittämä ja Petteri Sallisen ohjaama farssikomedia Puhtaana Käteen nauratti ja hauskutti. Vielä esityksen päätyttyä piti pyrskähdellä. Se oli kerrassaan melkoinen sekamelskasoppa muttei se pohjaan palanut. Se maistui hyvältä.

Päähenkilö Erkki Lehtinen on aika färijäri, pinnareitten pinnari. Hän tuntee ja hallitsee koko sosiaalipuolen etuisuusviidakon. Ansaitusti hänet pestattiin lopuksi petostarkastajaksi perusturvaan. Näytöt ovat sen verran vahvat. Naispääroolien esittäjät ovat myös korkean tason ammattilaisia.

Teatterikappaleella on ajankohtaista kosketuspintaa tähän päivään. Suomessa uudistetaan parasta aikaa sosiaalipuolen avustusjärjestelmiä. Kunnianhimoisena tavoitteena on päästä yksinkertaisempaan yhden luukun palveluun.

Erilaisia avustusnimikkeitä lienee tällä hetkellä Kelan listoilla reilut sata. Näiden kaikkien tunteminen on melkoinen haaste palvelun käyttäjille sekä palvelujen uudistajille.

Peruspalveluministeri Paula Risikon ja sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälän pitäisi haastatella Puhtaana Käteen näytelmän pääroolihahmoa Erkki Lehtistä, jotta palvelujen käyttäjän näkökulma tulisi esille. Erkki Lehtinen on sen alan ammattimies.