MUKAVIA VIERAITA VIROSTA

Ystävyyskunnastamme Järva-Jaanista on ollut Kälviällä muutaman päivän ajan yhdeksän ihmisen ryhmä kunnanjohtaja Toomas Pöldman johdolla tutustumassa kuntamme toimintaan. Erityisesti ajankohtaiset kuntaliitosasiamme ovat vieraitamme kiinnostaneet. Virossakin on virinnyt keskustelut kuntien yhteistyöstä ja vapaaehtoisista kuntaliitoksista. Järvamaallakin on tehty kunnallisaloitteita kuntien yhdistämiseksi.

Vierailun ohjelma on ollut tiukka. Viranhaltijamme ovat esitelleet kattavasti kuntamme rakennetta ja hallintoa. Myös seurakuntaamme vieraat ovat tutustuneet. Tällä matkalla on mukana vain kaksi ennen täällä käynyttä kunnan edustajaa. Mukava todeta, että ystävyyskuntamme hallintoon on tullut viime vuosina uusia hyvin koulutettuja, kielitaitoisia ja motivoituneita viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.

Eilen illalla oli Palon pirtillä ystävyyskuntaneuvottelu. Se sujui hyvässä hengessä kuten ystävien kesken on tapana. Molemmin puolin todettiin, että varsinaiseen ystävyyskuntasopimukseen ei tarvitse tehdä muutoksia. Se toimii ja on voimassa edelleen. Keskusteluun nousivat koululaisvierailut, kulttuurivaihdot vierailuineen sekä yhteiset urheilutapahtumat.

Molempien kuntien viranhaltijat jatkovalmistelevat ja koordinoivat yhteisesti näitä tulevia tapahtumia. Todettiin myös, että Kälviän tuleva kuntaliitos Kokkolan ja naapurikuntien kesken ei pura ystävyyskuntasopimusta eikä lopeta Järva-Jaanin ja Kälviän ystävyyskuntatoimintaa.

Yhteenvetona voisi sanoa, että YSTÄVYYDEN SILTA Järva-Jaanin ja Kälviän välillä on kunnossa. Sillan niskat ovat lujat ja kestävät enempikin liikennettä. Sillan kantta pitää kuitenkin määräajoin korjata ja huoltaa ja tähän työhön olisi hyvä saada uusia ystävyyskuntalaisia.