VÄÄRÄ TODISTUS ?

Suomalainen kilpa-autoilija Mika Salo on antanut viime viikolla haastattelun englantilaiselle Guardian-lehdelle, että suomalaiset ovat tunteettomia ihmisiä. Esimerkkinä hän toteaa, ettei hän osallistunut isovanhempiensa hautajaisiin. Tästä hän päättelee, ettei suomalaisille perheasiat ole enää kovin tärkeitä. Otanta tällaiselle johtopäätökselle oli kovin pieni.

Mika Salon lausunto on hätkähdyttävä. Mika Salo on maailman kansalainen, mutta matkan päästä pitäisi nähdä ja tuntea tällaiset asiat vielä paremmin. Tästä puhuvat omaa kieltään ne kauniit kansalliset aarteet, laulut, runot ja teokset, joita suomalaiset taiteilijat ovat ulkomailla asuessaan kotimaataan ja läheisiään ikävöidessään tuottaneet. Ehkä Mika Salo halusi tällä omakohtaisella todistuksella herättää suomalaista netti – ja kännykkäkansaa.

On kuitenkin perusteltua sanoa, että nykypäivän suomalaisille juuret edelleen merkitsevät paljon, siitä on osoituksena ja todisteena sukututkimuksen yhä lisääntyvä harrastus. Suomalainen haluaa tietää mistä on kotoisin. Perhejuhlien arvostus on pikemminkin nousussa kuin laskussa. Näistä asioista kertovat televisio-sarjat ja elokuvat ovat katsotuimpia. Esimerkiksi ÄIDEISTÄ PARHAIN elokuva liikautti suomalaisia tuntoja syvältä.

Toki tunteettomuudelle löytyy suomalaisesta elämänmenosta myös esimerkkejä. Toivon mukaan ne ovat kuitenkin yksittäisiä tapauksia. Ulkomaalaisiin kohdistuva vihanpito ja lisääntyvä perheväkivalta ovat hälyttäviä tunteettomuuden ilmiöitä. Nuorten pahoinvointi on myös vakava uhka.

Välinpitämättömyys on tunteettomuuden synonyymi. Toivottavasti Mika Salon lausunto herättää meissä suomalaisissa jonkinasteista itsetutkistelua. Aina on parantamisen varaa.