LENTÄJÄN POIKA

KUNNOSSA KAIKEN IKÄÄ katselmuksessa Kokkolassa 13-14.3.2008 oli yhtenä alustajana Risto E. J. Penttilä. Penttilä on entinen kansanedustaja, toimintansa lopettaneen nuorsuomalaisen puolueen puheenjohtaja, nykyinen elinkeinoelämän valtuuskunnan eli Evan johtaja, usean kirjan mies sekä  arvostettujen ulkomaisten lehtien kolumnisti. Monessa mukana oleva hyvän tulevaisuuden etsijä.

Ruokailun yhteydessä hän kertoi isänsä Erkki Penttilän olevan Kaustiselta aivan Penttilän sillan kupeesta.  Hänen edesmennyt äitinsä Anneli o.s. Linna oli kotoisin Vimpelistä. Risto E J on miellyttävä ja mukaansa tempaava keskustelukumppani. Hän hallitsee luontevalla tavalla small talkin. Laaja tietomäärä ja avara näkökulma asioihin tekivät vaikutuksen. Hän oli minulle myönteinen yllätys, kaukana kaiken tietävästä snobbailijasta.

Netistä löytämäni tiedot Riston vanhemmista olivat vaikuttavat. Riston isä Erkki on entinen ilmavoimien everstiluutnantti, myös kuuluisa taitolentäjä, joka sai vuonna 1963 Suomen ilmavoimien myöntämän arvostetun Harmon – patsaan. Hänen äitinsä Anneli oli taidokas ja rohkea laskuvarjotaiteilija ja akrobaatti. Yhdessä he esittivät taitolento- ja laskuvarjoesityksiä Suomessa ja pohjoismaissa. Anneli Linna-Penttilää kutsuttiin pilvien hurjapääksi. Risto E J Penttilällä on huikeat pohjalaiset juuret.

”Ylöspäin, läpi pilvien peiton, kohti ilmailun historiaa.
Jetin siivillä kuohui auringonkulta, kun se irtosi otteesta maan.

Lentokenttien aavoilla tuulee niin kuin ulapalla autiomaan.
Ja kiitotien päässä on taivaassa reikä, ovi miltei mahdottomaan”.
-Edu kettunen