JOUKON SYNTYMÄPÄIVÄT

Hyvä syntymäpäiväsankari, joukosta parhain, Joukon sukulaiset, hyvä juhlaväki

Meillä jokaisella on aamuisin kaksi vaihtoehtoa: Voimme päättää olla joko hyvällä tai huonolla tuulella.

Minulla on selkeä käsitys, että Jouko on useimmiten aamuisin päättänyt olla hyvällä tuulella. Muuten ei pysy noin vireänä.

Kun pohtii pitkän iän salaisuutta, niin siihen eivät pelkästään suotuisat geenit riitä. Elämässä pitää olla kiinni eli sen pitää olla sopivalla tavalla laiffia.

Jouko olet ollut monessa mukana. Urheilu on ollut yksi elämäsi aikainen harrastus. Sain selville, että olet kilpaillut mäenlaskijana, yhdistetyssä ja hiihtänyt maakuntaviestissä Kaustisen joukkueessa,

Sinä olet kartta kädessä etsinyt rasteja ja olet todistettavasti Poutun veljesten kanssa uinut kilpaa Kannuksessa, Olet yleisurheilun pitäjäottelussa heittänyt moukaria sekä toiminut mäkitornissa virallisena tuomarina antaen tyylipisteitä hyppääjille. Tämä on kunnioitettavan pitkä lista.

Pieni maatila ei silloinkaan antanut riittävää toimeentuloa isolle perhekunnalle. Lähdit monena syksynä Ruotsiin. Olit siellä metsurina, rengasfirmassa Trelleborgissa ja valssarina metallifirmassa. Se oli aikaa jolloin Suomeen tuotiin Ruotsista kuuluisia sahan blareja Orsiaa ja Sandvikeniä. Mieleen on jäänyt mainos ORSIA katkoo puita kuin korsia.

Sinä pääsit kuitenkin ruotsalaismetsissä puun kaatoon luultavasti kuululla Homelite moottorisahalla. Sieltä Ruotsin savotoilta kerkesit kavereittesi kanssa käymään Holmenkollenin kisoissa. Se oli urheilumiehelle varmasti iso elämys. Keväällä sitten palasit Kaustiselle kotitilan töihin.

Olet Jouko kiertänyt muutakin kuin tahkoa. Sinut on todistettavasti nähty risteilevän upouudella Georg Otsilla Tallinnaan ja muutama on nähnyt sinun nousevan Keihäsmatkojen Espanjan lennolle. Myös olet ollut linja-automatkalla silloisessa Leningradissa. Paljoon olet ehtinyt.

Hevoset ovat oma lukunsa elämässäsi. Parhaimmillaan on ollut Joukon tallissa neljäkin suomenhevos tammaa. Jos jolla kulla tulee epätietoisuutta hevosten sukutaulusta, niin silloin on parasta kääntyä Joukon puoleen. Hevosurheilun luet tarkasti ja 75-ravit katsot varmasti joka lauantai.

Sinulla on hyvä muisti. Olet lukenut paljon erityisesti rintama ja sotahistoriaa. Tunnet suomalaisten sotaretket ja tiedät niiden johtajat ja tapahtumien kulun. Myös yhteiskunnalliset ajankohtaiset asiat ovat tarkassa seurannassasi.

Näistä sinun laajoista sotahistorian tiedoista pääsin minäkin osalliseksi Laatokka-Ääninen risteilyllä. Kerroit monta muistiin jäänyttä tapahtumaa ja tarinaa kun seilasimme monista lauluistakin tutuilla vesillä ja suomalaisille muistorikkailla paikoilla.

Tältä risteilyltä tulee mieleen mukava ja mielenkiintoinen muisto. Kellon lähestyessä iltayhdeksää reissun nuoret miehet Reijo, Reima ja Raimo suuntasivat yöpuulle, Kun taas Jouko ja minä suuntasimme laivan salonkiin tanssimaan.

Kun on ollut näin monessa mukana ja kiinnostuneena edelleenkin seuraa maailman menoa, niin ei ehdi vanheta.

Vielä lopuksi yksi merkittävä tekijä Joukon pitkässä iässä on. Häntä eivät ole avioliiton kahleet häirinneet vaikka miellyttävää naisseuraa on kyllä ollut. Jouko on saanut nauttia poikamiehen vapaudesta.

Hyvää syntymäpäivää Jouko!