KOULUASIAA

Kouluväkivalta on saanut huolestuttavat mittasuhteet erityisesti ruuhka Suomessa. Vakavat väkivaltatapaukset eivät ole enää yksittäisiä tapahtumia vaan surullinen ilmiö. Koulukiusaamisista on siirrytty astetta pahempiin koulurauhaa horjuttaviin tekoihin.

Isoissa kaupungeissa on tultu tilanteeseen jossa vanhempia pelottaa jättää lapsiaan kouluun. Ongelmat eivät ole enää kuntien eikä kaupunkien hallinnassa. Korona vielä lisää lasten ja nuorten pahoinvointia.

Nyt ei enää pitäisi pelkästään säästösyistä lopettaa kyläkouluja. Ne voivat olla vielä arvokkaita opinahjoja. Etätyö mahdollistaa monelle työskentelyn maaseudulla vähän sivussa hulinasta ja hälinästä. Turvalliset koulut tullevat määräämään yhä useammalle asuinpaikan valinnan.

Kun tulevina vuosina kouluja suunnitellaan ja rakennetaan, niin voisi harkita muitakin ratkaisuja kuin erityisesti sosialidemokraattien hellimiä yhtenäiskouluja. Ne ovat isoja ja vaikeasti hallittavia yksiköitä.

Rakkaassa kotoisessa Suomessamme on ajauduttu tilanteeseen, jossa tarvittaisiin kipeästi Kokkotyösäätiön kaltaisia erikoisjoukkoja ohjaamaan sekä huolehtimaan vaikeuksissa olevista nuorista.

Kälviällä on tällä hetkellä neljä alakoulua Marttila, Kirkonkylä, Peltokorpi ja Ruotsalo ja uusi yläaste. Koulurakennusten kunto on tietojeni mukaan hyvä ja oppilaita riittää. Kouluasiat Kälviällä ovat tällä hetkellä kunnossa. Se on tärkeä asia.

Tapani Hankaniemi​