KESKUSTAVÄKI LAINEILLA

Keskustaväki oli liikekannalla viime viikonloppuna. Ensin kokoonnuttiin vaalistarttiin Helsingin Tennispalatsiin. Tennispalatsin tilaisuuteen ehdin VR:n tuomana loppuohjelman ajaksi. Silloin alkoi Laura Ruoholan ryydittämänä ” jokainen koti on maailman keskipiste” perhekeskustelu, jonka keskiössä olivat perheet ja vanhemmuus. Tennispalatsin sali oli tupaten täynnä.

Sieltä siirryttiin Katajanokalle ja laivaan. Kerrankin minutkin otettiin asiaankuuluvasti vastaan. Puoluejohto kätteli jokaisen risteilyvieraan. Risteilyllä oli erilaisia teematilaisuuksia lukematon määrä. Varmaan jokainen löysi itselleen mielenkiintoisen kohteen.

Keskipohjalaisia oli kiitettävästi esillä. Ministeri Lintilä oli kysytty mies. Hän oli viidessä eri tilaisuudessa keskustelemassa. Kansanedustaja Tuomo Puumala oli keskustaopiskelijoitten järjestämässä tilaisuudessa lauteilla. Ilahduttavaa oli myös tulevaisuuden tekijöitten NKL:n puheenjohtaja Suvi Mäkeläisen ja kälviäläisen Oliver Pietilän vetämä keskustelutilaisuus, jolla oli raflaava nimi ” Mikä Kepussa v @[email protected]?

Yhtenä keskustelijana oli Iltalehden toimittaja Tommi Parkkonen. Minulle Parkkonen oli pettymys. Selvästi hän on parempi kirjoittajana. Mutta Suvi ja Oliver vetivät tilaisuuden erinomaisesti ja tämä oli sunnuntaiaamun suosituin tilaisuus. Sisään mahtui tilan puutteen takia vain osa halukkaista.

Päällimmäisiksi puheenaiheiksi laivalla nousivat ainakin minun tapaamisissani vanhusten hoivakysymykset ja perheitten asema. Keskusta on julkaissut perhepoliittisen ohjelman, jossa on myös uusia avauksia. Siihen kannattaa tutustua.

Lisäksi todettiin monella suulla, että keskusta on pitänyt lupauksensa ja laittanut maata kuntoon. Maan talous on kohentunut ja työllisyys on parantunut. Tällä linjalla jatketaan. Ihmisten perusturvaan lisätään panostuksia ja kehitys- ja kouluinvestointeihin lisätään määrärahoja. Myös takuueläkkeitä keskusta lupaa korottaa.

Mielenkiintoisimmat keskustelut käytiin todennäköisesti epävirallisina keskusteluina aina siellä missä tutut kohtasivat. Meitä oli noin 1300 risteilijää eri puolelta Suomea, joten juttuseuraa löytyi ja ajatuksia vaihdettiin.

Jostain kuulin esitettävän, että keskustaväki on galluppien lannistamaa ja antanut periksi. Minä painoin pitkää päivää ja puhuin lukemattomien ihmisten kanssa enkä tällaista mielialaa todennut. Päinvastoin laivalla seilannut keskustaväki oli päättäväistä ja valmiina vaalitaistoon.

Keskusta on myös sivistyspuolue. Tämän sain kokea, kun pitkäaikainen keskustakaverini Loimaan entinen kaupunginjohtaja Ilkka Vainio lähetti minulle viestin, jossa hän pahoitteli, ettei pääse mukaan risteilylle. Mutta hän lupasi lähettää minulle kunnioittavan tervehdyksensä. Illan kuluessa viehättävä viestin tuoja kysyi minulta, olenko Tapani Hankaniemi. Vastasin myöntävästi, jolloin tämä miellyttävä tervehdyksen tuoja sanoi: ”Tuon sinulle Ilkka Vainion kunnioittavan tervehdyksen.” Kättelimme ja kiitin tervehdyksestä.

Risteilyn liikuntaosuus tuli suoritettua tanssiparketilla. Meitä viihdytti Arja Koriseva, joka on mukaansa tempaava artisti. Porukka selvästi viihtyi hänen komennossaan.

Mukava oli taas kerran olla keskustaparvessa mukana. Ei haitannut, vaikka juna oli myöhässä mennen tullen.

Kiitos kaikille mukavasta seurasta.

Tapani Hankaniemi

Kälviä